BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археолози откриха антично селище при изкопни работи за водопровод в община Рила


Снимки: принтскрийн Би Ти Ви

Нови археологически открития са направени в община Рила. Изненадващо работници, които прокарвали водопровод, откриват предполагаемо старо селище, съобщи Би Ти Ви.

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, се откриват руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

В ефира на Би Ти Ви тази сутрин археологът Антонио Траянов разказа „Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тука местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания“. Траянов обяснява още, че е очертал елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. По думите му, се различават три строителни периода: от II век „опус микстум“ така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция.

„Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа“, казва археологът, като показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период.

Снимки: принтскрийн Би Ти Ви

„Сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек“, разказва Траянов.

В репортажа по Би Ти Ви тази сутрин кметът на община Рила Георги Кабзималски съобщи, че от Общината са сигнализирали министерството на културата и ще чакат компетентните институции да се свържат с тях. „Обърнали сме се към Историческия музей в Кюстендил. Така че оттук нататък каквото пише в закона, това ще приложим“, казва още Кабзималски, който се надява прогнозите на археолозите за голямо антично селище да са верни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!