BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Балчик забрани изграждането на 5G мрежа

Илюстративна снимка: Pixabay.com

Съветниците в Балчик са наложили мораториум върху изграждането на 5G мрежа на територията на общината. Това е станало на сесията им, която се е състояла миналата сряда, сочи информация, публикувана в сайта на местната администрация. Решението е прието с гласовете на 10 от общо 15 общински съветници, присъствали на заседанието.

Искането за налагани на мораториума е внесено в Общинския съвет от „Местна гражданска инициатива за забрана изграждането на антени за 5G излъчване на територията на община Балчик“ и е подкрепено със 183 подписа. Пред регионалното издание „Про Нюз“ в Добрич Марин Попов, член на гражданското сдружение е заявил, че събирането на подписи продължава и в началото на седмицата те са били вече над 200. Според подкрепилите искането за налагане на мораториума те имали съмнения, че мрежата е опасна за човешкото здраве и настояли да се направят изследвания преди изграждането й.

Десет от съветниците, присъствали на заседанието са подкрепили налагането на мораториума, един е бил против него, двама не са гласували, а други двама са се въздържали. Това показва справка, публикувана на сайта на Община Балчик.

Снимка: скрийншот от страницата на Община Балчик в Интернет.

В текста на взетото решение е записано, че „Общински съвет – Балчик налага забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни /клетъчни/ мрежи от 5-то поколение /5G (5-th generation)/, и съоръжения към същите, за период от една година“, считано от датата на публикуване на решението. Неговото изпълнение ще се контролира от кмета на общината.

В момент и трите мобилни оператора у нас – Vivacom, A1 и Telenor работят по въвеждането на 5G технологията, но за да стане тя факт Комисията за регулиране на съобщенията трябва да обяви търгове за необходимите за изграждането й честоти от радиоспектъра, пояснява Mediapool.

Според редица специализирани издания 5G ще означава по-високи скорости на интернет свързаността и по-ниско закъснение във времето. Мрежите 5G ще дадат нов импулс на развитието на бизнеса, гейминга, стрийминга на видео и др. Те ще помогнат за по-бързото развитие на услуги свързани с т.нар. „интернет на нещата“ (IoT), тъй като те ще осигурят нужната инфраструктура за пренос на големи обеми от данни за по-умен и по-свързан свят.

До момента няма никакви доказателство за ширещите се слухове за евентуално вредно влияние на 5G мрежите върху човешкото здраве.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!