BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доброволци алармираха за проблема със „скритите“ бунища на Варненските гори

Първоначалната идея на организаторите на горското почистване е да изкарат пластмасата, замърсяваща територията на местност „Перчемлията“ и да я предадат за рециклиране. След идентифициране на сериозните замърсявания и наличните нерегламентирани сметища, образувани предимно от едрогабаритен битов отпадък, организацията на събитието става по-сериозна. Снимка: „Място България“

Близо 3 тона отпадъци са събрани от горите на местност „Перчемлията“, над Аладжа Манастир край Варна. Това е само едно от нерегламентираните сметища, забелязано от доброволци при обиколка на горите в региона.

На 24 октомври, 18 доброволци от сдружение „Пауър Джъмп“ и техни партньори с помощта на високо-проходима техника и ремаркета изнесоха от 9 ремаркета с отпадъци средно по 300 кг. всяко, от които 4 пълни ремаркета с едрогабаритен битов отпадък, 4 ремаркета с пластмаса, от които 126 кг. подходящи и отделени за рециклиране и 1 ремарке с метал и хартия. Това съобщиха от програма „Място България“.

Снимка: „Място България“

Местното горско стопанство е съдействло за безпроблемното протичане на събитието в активен ловен сезон. Образуването на нерегламентираните сметища в региона често е причинено от хамалски фирми и фирми, извозващи строителни отпадъци, които „спестявайки“ си пътя до депото при изпразването на даден обект, ползват горите, за да се освободят от товара, поясняват от програмата.

„Ние открихме документи в една от купчините с битови отпадъци от изхвърлена покъщина, които ни насочват към определени хора. Дали те са изхвърлили сами боклука си там или са били коректни да наемат извозваща фирма, но тя е решила да си спести труда, не можем да знаем. Но можем да се опитаме с помощта на институциите да проследим нишката, за да разплетем казуса и да стигнем до поне един виновник, който да поеме отговорност“ – споделя Нора Стефанова, проектен мениджър на Място България.

По думите на организаторите, тази акция не е почистваща, а демонстрационна. Нейната цел е да освети един проблем, който физически е наобиколил града и ако не потърсим решение, сериозно застрашаваме природата, красотата и здравето на заобикалящата ни среда и нас самите.

Подобна акция, но с лодки до трудно достъпни плажове проведоха на 3 октомври Морски клуб „Приятели на морето“, в рамките на същия проект, а предстоящата събота – 31 октомври, ще има почистваща акция на плаж Черноморец по случай Международния ден на Черно Море.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!