BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво се крие зад „истинската история“ на Васил Божков

За истината публикува коментар на Даниел Смилов за „Дойче веле“.

Илюстрация, публикувана в профил на Васл божков във Фейсбук

В „Истинската история“ на Васил Божков няма нови съществени елементи. Добавени са нови обвинения към управляващите, но няма нови доказателства, които да ги подкрепят. А обвиненията са следните:

1. Божков твърди, че е имал разговори с Бойко Борисов. И срещи с Владислав Горанов, на които е била договорена конкретната схема. Намеква се за втори свидетел на една от срещите.

2. Разбирателство за 20% „такса“ за управляващите за прокарване на благоприятно законодателство и чадър върху бизнеса му. Не е ясно дали издръжката на „Левски“ и парите за „Нова“ са били част от тези 20%, или става въпрос за други суми.

Обвинения, признания, а доказателства?

Така Васил Божков де факто признава, че е участвал в криминално деяние. Дали ще бъде окачествено като организирана престъпна група (ОПГ) за източване на бюджета, даване на подкуп в големи размери или нещо друго – това е въпрос на правна технология. Обвиняемият бизнесмен твърди, че е бил изнудван, за да се съгласи, но в крайна сметка решението да участва си е негово.

Божков явно е решил да води собствена кампания в медиите, като вади периодично някаква информация, и така поддържа обществения интерес. Сигурно се надява, че по този начин „плаши“ управляващите, които на свой ред ще поискат да се „договорят“ с него, за да не се стига до разкриване на съществени доказателства. Но така винаги остава съмнението, че може би всичко е театър, разиграван от обвиняем, който просто блъфира.

Този театър вече е на границата на общественото отвращение (ако не и отвъд нея). Затова в интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. Или поне същественото (ако има такова) в нея. В противен случай той ще се окаже в ролята на Цветан Василев, който също разказва доста интересни истории, който също твърди, че има важни доказателства, но така и не се престрашава да ги направи публични.

Отказаната справедливост

За да се излезе от тази неприятна ситуация, има нужда от качествено, безпристрастно и своевременно разследване и разплитане на аферата. За съжаление обаче казусът КТБ е пример за точно обратното – делото, което засяга само част от проблема КТБ, шест години след престъплението е все още доникъде. Забавената справедливост е всъщност отказана справедливост.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!