BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметове на малки населени места протестираха мълчаливо в Калофер

Кадър от мълчаливия протест на кметовете
Снимка: принтскрийн БНТ

Мълчалив протест на кметове по проблемите на малките населени места се проведе в Калофер тази сутрин. Недоволството им е заради неизпълнени ангажименти, поети от правителството след последният им протест преди 2 години.

Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на Сдружението на кметовете на кметства заяви, цитиран от БТА, че основните искания на участвалите в протеста кметове и кметски наместници на малките населени места, са всяко населено място да има своя финансова рамка, която кметът на общината да е длъжен да изпълни, а не, както сега, селективно, по своя преценка. Също така прагът за съставяне на кметове на кметства да бъде върнат на 100 човека, защото сега над 270 хил. души са лишени от правото си сами да избират собствения си кмет.

„Две години чакаме да мине на второ четене и да влезе вече в сила  закона, с който ще се осигури финансовата обезпеченост на малките населени места“, каза Стоянов пред БНР. Той обясни, че и сега има такива второстепенни изпълнители, но кметът на общината селективно решава на кой колко средства да даде. „Мина на първо четене и дотам. Никой не ни е обръщал повече внимание“, допълва той.

Управителният съвет на сдружението обмисля, ако до 15 дни няма движение по техните проблеми и искания, да блокират прохода Шипка.

В България има 3119 кметове на кмества и кметски наместници, обявиха протестиращите и приканиха колегите си и гаржданите да ги подкрепят.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!