BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Сухиндол чака 700 хил. лв. от държавата, за да не остане откъсната от света


Експерти от „Геозащита“- Плевен инспектираха двете активни свлачища на територията на община Сухиндол.
Снимка: suhindol.bg

Две активни свлачища на територията на община Сухиндол ежедневно поставят на риск пътуващите, въпреки създадената временна организация на движение край тях. Заради постоянно активните свлачища опасността Сухиндол да остане без връзка е реална, казаха пред „За истината“ от местната общинска администрация. Оттам се надяват Министерството на регионалното развитие и благоустройството да отпусне необходимите малко над 700 хил. лв. за укрепване на свлачищата. Засега има само предварително съгласие, че държавата ще финансира укрепването, но в Сухиндол не знаят дали парите ще дойдат и кога.

Преди ден експерти от „Геозащита“ Плевен са инспектирали двете активни свлачища. Първото е на пътя за Севлиево, който в момента е аварийно отворен. Дължината на това свлачище е 340 метра и според становището на експертите то запазва периодичната си активност. Причина за нея е водонасищането на склона от падащите води от скалния венец. Съществено влияние оказва и страничната руслова ерозия на река Росица, която допълнително подкопава склона и платното за движение.

Ако този път бъде затворен, движението ще бъде пренасочено през Горско Косово до Сухиндол, но по този път също текат свлачищни процеси и не е изключено допълнителното му натоварване да ги активира, след което и той да стане опасен. Това, оказва се, е по-малкият проблем. По-големият е, че има реална опасност и този път да стане неизползваем, а така цели села да останат без връзка с общинския център.

Най-доброто, което може да се направи в случая е цялостно укрепване на свлачищата. За това има изработен проект, а в края на март Община Сухиндол обяви обществена поръчка за изпълнител на укрепителните дейности. Прогнозната й стойност е 704 хил. лв. без ДДС – сума, непосилна за общинския бюджет. Затова в Община Сухиндол очакват държавата да финансира дейностите, но не крият, че липсата на конкретен ангажимент, обвързан с дати и срокове, ги притеснява.

Докато проектът започне да се изпълнява, когато и да стане това, от „Геозащита“ Плевен препоръчват периодични проверки на техническото състояние на напоителния канал, преминаващ през района на свлачището на пътя за Севлиево и при установяване на аварийни течове те да бъдат отстранени.

Становище за постоянен мониторинг от „Геозащита“ са дали и за другото свлачище на територията на общината, което се намира на пътя Крамолин-Горско Косово-Сухиндол. То също запазва периодичната си активност.

„Продължаващото развитие на свлачищните процеси ще компрометира съществуващото укрепване на откоса и ще прекъсне платното. При прекъсването на пътя, който също е обхванат от свлачищни процеси, селата Горско Косово, Бяла река и Горско Калугерово ще останат изолирани без алтернативен път“, се посочва в становището.

Поддръжката на четвъртокласната пътна мрежа е задължение на общините, но в случая говорим за изключително големи свлачища, чието укрепване надвишава многократно финансовите възможности на Община Сухиндол, казаха от местната администрация. Оттам са категорични, че проблемът е в компетенциите на държавата и се надяват институциите да реагират навреме.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!