BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почина габровският футболист и треньор Тодор Тодоров

На 64 години почина габровският футболист и треньор Тодор Тодоров, съобщиха от sport-gabrovo.com.

Тодоров е роден на 14 юни 1955 г. в село Германово, Русенско, но още като малък се мести със семейството си в Габрово. За футбола го открива Стефан Датков и впоследствие преминава през всички гарнитури на „Чардафон-Орловец“. В мъжкия отбор на клуба, който по това време се състезава в „А“ група, само на 17 години, Тодоров се изправя в битка със звезди на родния футбол като Динко Дерменджиев, Петър Жеков, Георги Тодоров, Петко Петков и др.

През 1974 г. година Тодоров е част от юношеския национален отбор на страната, който печели европейско злато на финалите в Малмьо, Швеция. В битката за шампионската титла България побеждава Югославия с 1:0 с попадение на Красимир Манолов, а головият пас е именно на Тодор Тодоров.

По време на военната служба е привлечен от отбора на Славия, в който негови съотборници са Андрей Желязков, Чавдар Цветков, Боби Григоров, Милчо Евтимов, Костас Исакидис, Иван Илиев и т.н. Въпреки че „белите“ настояват да остане при тях, Тодоров отново се връща в местния отбор на Габрово. Футболният му път преминава и през съставите на „Ботев“ (Враца) и „Светкавица“ (Търговище). В кариерата си има изиграни над 450 шампионатни мача, от които над 100 в „А“ група.

Тодоров е бил и треньор на представителния отбор на Габрово. По негово време отборът печели Купата на Аматьорската лига през 2002 г. и влиза в „Б“ група.

Драматичен театър Габрово публикува прощален спомен за Тодор Тодоров, който беше и техен колега:

„С огромна тъга в сърцата споделяме вестта за внезапната кончина на нашия колега, обичания от всички ни, театър-майстора Тодор Тодоров. Тошко беше от онези хора, които винаги ще ти се отзоват, ще се включат да ти помогнат без да търсят нещо в замяна. Умееше бързо да организира екипа и работата си, предвиждаше и плануваше къде и какво е необходимо да се свърши, за да няма неуместни спънки в цялостния процес по правене на театър. Винаги намираше решение в трудни ситуации и не се боеше от предизвикателства. Като добър екипен играч работеше в името на общата ни кауза – да създаваме качествени културни продукти, стойностни събития, театър, който следва високи професионални стандарти и не търси комерсиална слава.

Габровци познават Тошко като майстор на спорта, голяма футболна легенда с национално и регионално значение. Играл е за местния клуб „Чардафон-Орловец“, за отбора на „Славия“ (София), „Ботев“ (Враца) и „Светкавица“ (Търговище). В кариерата си има изиграни над 450 шампионатни мача, от които над 100 в „А“ група. Паметна остава победата му през 1974 г., когато е част от юношеския национален отбор по футбол на страната, който печели европейската титла на финалите в Малмьо, Швеция. Тогава България побеждава Югославия с 1:0 с попадение на Красимир Манолов, а головият пас е именно на Тодор Тодоров. Той е работил и като треньор на представителния отбор на Габрово. Неговото име се свързва със спечелената Купа на Аматьорската лига през 2002 г. и влизането на отбора в „Б“ група. Тошко ни напусна само месец преди да навърши 65 години. Светлина по пътя ти, шампионе, и мир на душата ти!“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!