BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът потвърди, че охранителите от случката при парк „Росенец“ са от НСО


Снимка: Ивайло Мирчев

Охранителите, които вчера не допуснаха на плаж, държавна собственост, съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и още двама членове на движението, са служители на Националната служба за охрана (НСО). В ход е служебна проверка относно правомерността на техните действия, съобщи президентът Румен Радев в изявление след среща с началника на НСО генерал Красимир Станчев.

При опита си да стъпят на плажа, намиращ се в непосредствена близост до имота, известен като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, те бяха изблъскани от охранителите, които отказаха да съобщят дали са от НСО или не, а знамето, което те поставиха на плажа, беше изхвърлено от един от гардовете. Цялата случка беше предавана директно в социалната мрежа.

Отдавна заявих, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт, каза още президентът.

Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, и началникът на НСО“, посочи Радев и допълни: „Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната“.

Президенът е настоял ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица.

По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви пред БНТ, пък, че единствено в правомощията на президента Румен Радев е да назначи проверка за случая със служителите от Национална служба за охрана.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!