BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ремонтът на „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора ще е по-скъп от строежа на участъка

Снимка: Mediapool

Ремонтът на 52-километров участък между Чирпан и Стара Загора на магистрала „Тракия“ ще струва повече от построяването на участъка, изчисли Mediapool, като се позовава на думите на Иван Досев, член на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пред БНТ.

Очаква се ремонтът да започне до дни с платното в посока София – Бургас и неговата прогнозна стойност е около 90 млн. лв., каза инж. Досев.

Това е рекордна цена за ремонт на магистрала, построена преди десетина години, посочва изданието, като припомня, че участъкът от двете платна от 38.6 км, от 171 до 210 км е изграден в периода 2003 – 2007 г. от „Джойинт Венчър Рануей“ АД с изпълнител „Пи Ес Ай“ Стара Загора за 104.7 млн. лв. с ДДС или средно по 2.7 млн. лв. за километър на двете платна.
Сега без публично възлагане третият кабинет на Бойко Борисов дава 1.7 млн. лв. само за ремонт на едното платно, без да представи никаква обосновка и дори плановете и етапите за извършване на ремонта. Той се възлага на пътноподдържащата фирма на магистрала „Тракия“ – държавната „Автомагистрали“. В момента тя е ангажирана с изграждането на магистрала „Хемус“, ремонтите на виадуктите по магистралите и тунел „Витиня“, укрепването на свлачища – общо поръчки за около 3 млрд. лв. възложени и директно от държавата.

Държавната фирма, обаче, няма капацитет – техника и работници и по непрозрачен начин преотдава обектите на частни фирми чрез договори за наемане на техника и материали. Така прозрачните процедури за възлагане се заобикалят, неизвестно е в чии джобове потъва комисионната, а ремонтите се точат с години – например виадуктите на „Хемус“, изнервяйки пътуващите по това направление.

Първоначалната идея за ремонта на участъка между Чирпан и Стара Загора беше да започне през втората половина на септември и да бъде направен за 3 месеца, но за съжаление това не може да стане и затова ще се прави на етапи, каза в ефира на националната телевизия Иван Досев.

Заради големия обем от строителни работи и за удобство на шофьорите, за да не се затваря целият участък за продължително време, ремонтните дейности на магистралата ще се извършват поетапно, на по-малки участъци и ще се постараем да ги извършим за кратко време, посочи той.

Досев обаче не каза нито колко време ще продължи ремонтът, нито на колко етапа е разделен участъкът.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!