BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РЗИ изнесе данни за ку-треската в Севлиевско и Габровско

14 души са заболелите от ку-треска в област Габрово. Това са установили след изследване от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Изследвани са общо 19 лица – животновъди и ветеринарни лекари, заети с отглеждането и обслужването на болните животни.

За огнище на ку-треска в Севлиевско и Габровско съобщи проф. Тодор Кантарджиев на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб на 17 май, както Габрово Daily писа.

Регистрираните епидемични взривове от заболяването са  в четири животновъдни обекта на територията на Габровска област: овцеферма в с. Ловнидол, община Севлиево, и три кравеферми – в с. Ловнидол, в с. Съботковци, община Габрово, и в с. Крамолин, община Севлиево.

Какво е ку-треска?

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което  засяга хора и животни, информират от РЗИ – Габрово. Резервоар на инфекцията са различни диви бозайници и птици, а сред домашните селскостопански животни-крави, кози и овце. Животните по-често прекарват заболяването леко, но отделят причинителя на заболяването чрез фекалиите, млякото и околоплодните течности.

Какви са симптомите на ку-треската?

Инкубационният период на болестта е от 3 до 30 дни. Заболяването започва остро с висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката.  Много често се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки. Инфекцията може да протече и с клинична картина на остър вирусен хепатит – гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими. Инфекцията при бременни води до сериозни увреждания. Само в една трета от случаите бременността завършва благоприятно.

Хроничната форма на Ку-треска протича много тежко и води до артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите) и васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка. Хроничен ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето ) е най-честото усложнение на Ку-треска.

Как може да се заразим с ку-треска?

Начините за заразяване са :

  • чрез вдишване на инфектиран въздух.
  • чрез консумация с заразени продукти, добити от болни животни , особено които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко, масло , месо и др.
  • чрез обработване на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини), когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива.
  • чрез ухапване от кърлежи.

Как да се предпазим от ку-треска?

 Хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски, очила и ръкавици, както и да извършват редовна  дезинфекция на оборите и  кошарите,  а при аборт или мъртво раждане  –  дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.

Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от такова мляко, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински  произход.

Ако имате контакти със съмнително болни животни или сте консумирали продукти,  които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко,масло, месо и др. и започнат оплаквания, като висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката, потърсете незабавно лекарска помощ.

Не закупувайте млечни продукти с неизяснен произход от нерегистрирани производители.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!