BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Родопската община Неделино обяви бедствено положение заради безводие

Неделино
Снимка: скрийншот Google Street View

Кметът на Неделино Боян Кехайов обяви днес бедствено положение заради безводие. Бедственото положение е за срок от десет дни.

„От две седмици проблемът става все по-сериозен. Воден режим е въведен от 4 септември“, казва кметът на родопската община пред регионалното издание „Отзвук„.

По думите на Кехайов напълно е пресъхнал резервоар „Черешка“, на 5% е резервоарът Козарка – Крайна, на 10% – в Изгрев – Еленка и Върлино. Високата зона на Неделино е с 20% вода. На 40% е резервоар „Деделянска бърчина“.

„Отправили сме искане към ВиК асоциацията да се пренасочи вода помпена станция „Малиево“ в село Старцево. От там има изграден водопровод до Неделино с доброволния труд на неделинци, но административни процедури ни го отнеха и сега обслужва само Старцево“, казва още Боян Кехайов. В момента екип на Община Неделино оглежда терена в местността Годумовата пещера, където има свободни водоизточници. Предстои да се направи анализ за възстановяване на помпена станция „Диманови колиби“ и довеждане на вода до резервоар „Зиково бърце“. Кметът на Неделино е наредил да се започне предпроектно проучване за изграждане на хидрофорни системи, които да се монтират в училищата и детските градини.

Воден режим е въведен ниската зона на Неделино – двата квартала по ул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Напредък“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!