BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Синдикатът на МВР определи като провокация идеята за отнемане на детските добавки заради полицаи и лекари


Кадър от националния протест, организиран от най-големия полицейски синдикат СФСМВР през ноември т.г., след който премиерът обеща увеличение на заплатите на полицаите.
Снимка: Mediapool

Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) определи като провокация и противопоставяне на обществото със служителите на МВР новия обрат в политиката на управляващите, според който афишираните 205 млн. лв. за добавки за всяко дете за следващата година ще бъдат пренасочени към обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително увеличение на заплатите в МВР с още 5%, както и частично ще покрият обявения от здравния министър ангажимент за допълнителни 600 лв. към заплатата за всички лекари.

Позицията на Синдиката беше публикувана днес във Фейсбук страницата им. В нея се казва, че полицейската федерация приема „с огромно възмущение“ мотивите по предложение за изменение и допълнение на законопроекта за държавния бюджет за 2021 г., внесено от група народни избраници до комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

„Коригирането на суми за месечни добавки, за всички деца и връщане на подоходния критерий, по един безогледен начин е обяснено с осигуряването на допълнителен ресурс за медицински работници и служители на МВР.

След като ръководството на държавата забрави еднo цяло министерство – на вътрешните работи – изваждайки го от държавните структури, работещи по ограничaване и преодоляване на последствията от пандемията, в свое постановление за увеличение на основните месечни възнаграждения на служители в тях, сега ставаме свидетели на директен опит, вследствие на нашия справедлив гняв, изразен в абсолютно законни протестни действия, служителите на МВР да бъдат директно противопоставени на една минимална социална придобивка по отношение бъдещето на България- децата!“, пише в позицията.

„Ние, служителите на МВР, сме родители и граждани! Ние, като представители на служители в МВР, сме в правото си да потърсим сметка за тази нелепа провокация и пореден удар върху имиджа на работещи в сектор “Сигурност”!“, заявяват от Синдиката. Представителите му изразяват несъгласие в противопоставянето да бъдат въвлечени и медицинските работници, които в момента правят и невъзможното, за да лекуват българските граждани. Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи настояват за „незабавно извинение от вносителите на текста“ и им предлагат да напуснат Народното събрание.

За решението на ГЕРБ да се отметне от идеята да има детски надбавки за всички деца в България догодина се разбра в петък – 13 ноември. Поправките са внесени от депутати от ГЕРБ, начело с председателката на парламентарната група Даниела Дариткова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!