BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Три меморандума и едно споразумение – безкрайното екзотично пътуване на Севлиево към Китай


След три меморандума за приятелство и сътрудничество, подписани в две последователни години (два през 2017 г. и един през 2018 г.), с нищожни разминавания в текста им, в Севлиево отново се заговори за побратимяване с град Фошан в китайската провинция Нанхай. На насроченото за 29 януари т.г. заседание на Общинския съвет в града кметът иска от съветниците да одобрят подписването на споразумение за побратимяване между двата града.

Искането е най-малкото странно, тъй като според всичко, което досега са произвели по темата от местната общинска администрация, още през лятото на 2017 г. трябваше да сме се побратимили с Фошан и да има план, по който това побратимяване да заработи за населението в двата града. Нищо от това до момента не е станало и причината не е в Ковид, появил се три години по-късно. Не е далеч от логиката поредният документ, който ще се подписва между двата града да има за цел да облече в законова форма предстоящи пътувания на севлиевски управници до Китай. Нещо, в което те и досега са активни.  

Побратимяването между Севлиево и китайската провинция преминава през дълъг период и около него витаят неизвестни, подсилвани от противоречивата информация, която публикуват  от Община Севлиево. Още повече, че според общинския сайт Севлиево и Нанхай са побратими. Името на провинцията е най-горе в раздел „побратимени градове“, което вместо да осветли какво се случва, поражда нови въпроси.

За него се заговори през март 2017 г., когато Общинският съвет одобри идеята за братски севлиево-нанхайски отношения. Месец по-късно кметът и две от заместничките му отлетяха за Китай, похарчиха близо 13 хил. лв. за едноседмичен престой, резултатът от който бе меморандум за развитие на приятелско сътрудничество. Според официална информация от Община Севлиево, разпространена в деня на подписване на документа, в него пише, че „страните се договарят за търговско-икономическо сътрудничество, туризъм и земеделие, образование и обучение, и всички останали области, за които считат, че е необходимо“. 

Какво точно обаче пише в този меморандум?

„За истината“ разполага с документа, предоставен по реда на Закона за достъп до обществена информация, при това в оригинал – на китайски език. Според превода му „двата града са станали побратимени и ще си сътрудничат в областите на търговия, земеделие и образование“, както и „ ще се срещат периодично, за да обсъждат общи въпроси“. Както се вижда информацията за договореното е по-различна от оповестената на общинския сайт. В този меморандум не се говори за туризъм, но това едва ли е най-важното.

Меморандум за приятелство и сътрудничество между Севлиево и Нанхай, предоставен в оригинал, на китайски език
Снимка: „За истината“

Следва объркването

През юли 2018 г., според публикации в сайта на Община Севлиево, е подписан втори меморандум за приятелство и сътрудничество. Подписите под него са сложени в Севлиево, където пристигна китайска делегация, водена от заместник-кмета на Народната власт в Нанхай. Това обаче, според елементарните сметки, би трябвало да е трети меморандум, тъй като в същото съобщение се казва, че вторият е подписан година по-рано, отново при посещение на китайска делегация в Севлиево, а първият, както по-горе бе обяснено, е факт след посещение на севлиевска делегация в Нанхай.

Какво пише във всеки нов меморандум не е ясно, но не е и важно, тъй като още по време на първото посещение на китайска делегация в Севлиево кметът на града Иван Иванов, приветствайки гостите, обяви, че Севлиево и Китай ще си сътрудничат в четири сфери – икономика, култура, туризъм и медицина. Земеделието, което е в първия меморандум, сега липсва, но е добавена медицина. Три години и половина по-късно сътрудничество няма нито в земеделието, нито в туризма, още по-малко в медицината. Единствено в образованието има някакъв напредък – паралелка с изучаване на китайски език е открита в една от общинските гимназии. По време на това посещение кметът на Севлиево обяви, че в следващите месеци ще бъде изработен план, по който ще се развиват българо-китайските отношения. 

И план още няма, няма и да има.

Очевидно в последствие стъпките към побратимяването са взели друга посока, защото се оказа, че то няма да се случва по план. Това отговориха от общинската администрация в Севлиево на изпратени през юни 2019 г. въпроси, които имаха за цел да осветлят какво се случва с отношенията между двата града и как на практика работи побратимяването. Тогава от администрацията обясниха, че „в резултат на работни срещи и разговори между представители на Община Севлиево и район Нанхай страните се споразумяха да обективират действията си  за развитие на бъдещо сътрудничество чрез ежегодното подписване на конкретен документ, а именно меморандум за развитие на приятелство, сътрудничество и отношения“. В отговора се уточнява, че това решение е променило първоначалните намерения на двете страни да изготвят план за сътрудничество.

Така следвайки договорките братските отношения да се градят на ежегодно подписване на меморандуми през ноември 2018 г. е подписан и третия, който по наши сметки обаче трябва да е четвърти. За да сложи подписа си под него кметът Иван Иванов отлетя за втори път до Китай, заедно с двама приближени съветници – Явор Памукчиев (ГЕРБ) и Ердоан Узунов (ДПС). Този меморандум „е последната стъпка преди подписването на договор за побратимяване“, написаха на страницата на Общината, след което се уточнява, че договорът ще бъде подписан през 2019 г. За това пътуване севлиевци платиха 3210 лв.

Не само план, и договор няма

Вече е 2021 г. и договор за побратимяване няма. Затова пък предстои да има споразумение. То вероятно трябва да замести досегашните меморандуми, след чието подписване абсолютно нищо не се случва. В проекта към това бъдещо споразумение пише: „Двете страни изразяват съгласие, върху основата на равнопоставеност и взаимна изгода, да развиват и подпомагат приятелското общуване и търговско-икономическите отношения между населенията ни, като положително развиват сътрудничество и обмен в областите на науката, техниката, културата, спорта, здравеопазването, образованието и човешките таланти“. Както се вижда, към досегашните сфери на сътрудничество са добавени спорт, наука, техника и човешки таланти.

Така с отпадане на сфери на сътрудничество и добавяне на нови се случва побратимяването между Севлиево и китайския град Фошан в провинция Нанхай. За подписване на споразумението най-вероятно ще има нов обмен на делегации. След като Общинският съвет упълномощи севлиевския кмет да подпише предложения текст на споразумение, се предполага, че севлиевска група да отпътува за Китай, не е изключено и китайска делегация да пристигне тук. При всяко положение населението на двата града няма да усети нищо, въпреки добрите намерения на  заместник-директора на Бюрото за външни връзки на Нанхай Тиен Бин, който през 2017 г., когато дойде в Севлиево, каза, че се поставя „начало на бъдещо сътрудничество, най-вече за населението на Севлиево и Нанхай, което да почуства ползите от нашето приятелство“.

Тогава той покани севлиевци да посетят Нанхай, а онези, които искат, да инвестират в родината му. Досега обаче отишлите в Китай се броят на пръстите на едната ръка – кмет, двама негови заместници и двама общински съветници. За масово пътуване на севлиевци до така наречените им побратими във Фошан в Нанхай не се говори, което със сигурност ще попречи на населението да почуства ползите от побратимяването. Всъщност населението е част в процеса на побратимяването, тъй като то плаща пътуванията до Китай и разходите по посрещането на китайските побратими. Това единствено прави севлиевци активна страна в процеса на сближаване между двата народа.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!