BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удължаването на карантината в ромския квартал на Ямбол предизвика напрежение сред жителите му


Снимка: Община Ямбол, архив

Пълната карантина на ромския квартал в Ямбол беше удължена до сряда. Това предизвика остро недоволство в квартала, който беше поставен под карантина на 5 май, а от 11 май е напълно блокиран заради регистрираните случаи на коронавирус там.

Жителите на ромската махала се разбунтуваха и настояха ограниченията да отпаднат, като обясниха, че през последните четири дни няма диагностициран нов случай на територията на квартала.

На един от пропусквателните пунктове днес се събраха стотици протестиращи, които поискаха да им се даде възможност да излизат от квартала. Кметът Валентин Ревански и заместникът му Михаил Керемедчиев са разговаряли с техни представители и постепенно ситуацията е била овладяна.

На заседание на кризисния щаб днес в Ямбол членовете на Областния съвет са взели решение за отпускане на мерките в ограничения район в Ямбол от сряда – тогава жителите на квартал „Райна княгиня“ и 14-те улици в района ще могат да излизат за полагане на труд.

Засиленото полицейско присъствие в района остава, както и останалите противоепидемични мерки.

В последните няколко дни положителните проби от района намаляват, но с цел сигурно отваряне на района ще започне активно изследване по улици на заразени семейства и контактни лица, посочват от областната управа. 

Контролни тествания с PCR проби ще се направят на живеещи на улиците където има концентрация на носителите на вируса. При установяване на намаляване броя на положителните проби ще бъдат свалени ограничителните мерки, е решил още щаба.

Към 18 май общо диагностицираните в област Ямбол с COVID-19 са 102. На домашно лечение са 52 лица, хоспитализираните пациенти са 33, излекуваните 7, а починалите с положителна проба за ковид 10 лица. Под карантина са поставени 736, като най-голям е броят на лицата под карантина в Ямбол – 491, съобщиха още от областната администрация.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!