BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цялата област Стара Загора е с вечерен час от тази нощ


Снимка: Фейсбук група

Със заповед на областния управител Гергана Микова от полунощ днес във всички селища на Старозагорска област се въвежда вечерен час. Повод за прилагане на извънредната мярка е усложнената епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19 и по препоръка на Областния медицински съвет.

Вечерният час е от 21.00 до 5.00 часа, но няма да важи за хората, които работят на смени или за тези, които търсят спешни медицински грижи. Пред „За истината“ Гергана Микова заяви, че основания за издаването на заповедта нейните юристи са намерили в Закона за действията и мерките по време на извънредното положение и в Закона за администрацията, но не можа да посочи точните текстове. На въпрос, защо в заповедта не са уточнени санкции за нарушителите, областният управител заяви, че това предстои да бъде направено в отделна заповед. Докато тя бъде издадена, обаче, кметовете на общините в областта и полицейските служители ще упражняват неефективен контрол за спазването на вечерния час.

Старши комисар Стоян Стоянов – директор на ОД на МВР в Стара Загора коментира пред „За истината“, че заповедта на областната управителка е твърде обща и очаква повече конкретизация на мерките и определяне на санкциите. По думите му това може да стане и с последваща заповед от директора на РЗИ, която ще бъде издадена на основание на Закона за здравето. В противен случай ще се прилага разпоредбата на чл. 31 от Закона за административните наказания и нарушения, която предвиждат глоба от 2 до 50 лева при неспазване на заповед или разпоредби на орган на властта.

На въпроса има ли достатъчно полицейски ресурс за осъществяването на контрола по изпълнение на заповедта на Гергана Микова, ст. комисар Стоянов заяви, че на територията на Стара Загора има 9 контролно-пропускателни пункта, които работят денонощно. В градовете на областта действат патрулиращи полицаи, но в селата тази дейност не е денонощна и се реагира само при подаване на сигнал.

По отношение на контрола за спазване на карантината областната управителка е категорична, че всички лица, които подлежат на тази мярка се следят строго. А ст. комисар Стоянов заяви, че досега полицията не е използвала възможността да проследява трафични данни от мобилните телефони и интернет контакти на граждани.

И кметът на Стара Загора Живко Тодоров издаде заповед, която ограничава разходката на домашни кучета на разстояние не повече от 250 метра от адреса на техните собственици. Има забрана и за събиране на открити обществени места на повече от двама пълнолетни, както и на групи от трима и повече непълнолетни и малолетни. От заповедта на старозагорския кмет не става ясно, обаче, може ли едно семейство заедно с детето или децата си да бъдат заедно на открито.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!