BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Червен живак беше открит в бивш военен завод във Враца (видео)


Бутилка с т.нар. червен живак
Снимка: Скрийншот от ТВ Враца

Живачен оксид и други опасни за живота и здравето химикали са били открити в подземния етаж на бившия военен завод „Гаврил Генов“ във Враца. Те са били опаковани в 90 сандъка и са били складирани в неохранявани подземия на предприятието, което не работи от години.

Сигналът за опасните суровини е бил получен от експерта по опасни химически вещества Георги Караиванов, а експертът в РИОСВ – Враца информирал полицията.

„Сигналът получих от гражданин, каза Георти Караиванов, цитиран от БНР. Добих популярност покрай историята със серовъглерода в „Химко“. Достъпът (до подземното помещение) е свободен и всеки би могъл да достигне до тези химикали – това е страшното! В сандъците открих червен живак, който е опасен. Отворих още един сандък – открих калиев перхлорат и цианидни съединения, които също са много отровни. Всичко в сандъците е опасно за живота и здравето на хората. Червеният живак, ако беше попаднал в ръцете на злонамерени хора, можеше да им даде възможност дори бомби да направят“.

Според специалисти, пристигнали на мястото, сандъците са от 80-те години на миналия век и са пристигнали от бивш съветски военен завод. Върху тях не е изписано какво съдържат.

Агенти на Държавната агенция по национална сигурност работят по случая, а районът е охраняван от МВР.

Подробности за случая вижте във видеото на ТВ Враца.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!