BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шеф на общинска фирма в Шумен е с влязла в сила присъда за безстопанственост


Юлиян Вълчев

Директорът на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ в Шумен Юлиян Вълчев е с влязла в сила присъда за умишлена безстопанственост,  съобщиха от пресслужбата на варненската Апелативна прокуратура.  Вълчев е осъден в качеството си на бивш шеф на „Напоителни системи“ в Шумен, когато разпоредил изпускане на водата от язовир за извършване на незаконен риболов.

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е потвърдил на 15 януари 2020 г. осъдителната присъда на бившия шеф на „Напоителни системи“, информират от АП.  Вълчев е осъден на 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Съдебната сага на осъдения ръководител на „Напоителни системи“ започна, след като през лятото на 2013 г. беше източен язовир „Нови пазар“ 1, предвиден за напояване. Според обвинението, Вълчев е наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов и така е причинил значителни вреди на „Напоителни системи“.  От 500 000 куб. метра вода в язовира, след разпореждането му остана едва една десета от водния обем, посочват от АП.  За това Юлиян Вълчев беше предаден на съд от Окръжната прокуратура в Шумен по обвинение в умишлена безстопанственост, от която са причинени значителни вреди за държавното дружество. 

Влязлата в сила присъда заварва осъдения като управител на общинското дружество „Общински жилища и имоти“ в Шумен.  Окръжната прокуратура очаква реакцията на община Шумен, като смята за неморално осъден като длъжностно лице за умишлена безстопанственост да ръководи общинска фирма, се посочва в прессъобщението от Апелативната прокуратура

Юлиян Вълчев, един от активистите на ГЕРБ в Шумен, беше назначен за директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ през ноември 2017 г., въпреки водещото се срещу него разследване и повдигнатото обвинение за безстопанственост. 

На 12 февруари 2018 г. Шуменският окръжен съд осъди Вълчев, като го призна за виновен за продължавано престъпление като длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за възложената му работа, с което е причинил значителни вреди за „Напоителни системи“ ЕАД в размер на 49 003 лева.  Окръжният съд в Шумен му наложи наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.  С присъдата на първата съдебна инстанция управителят бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 2 години.

Въпреки присъдата на първа инстанция, Вълчев продължи да управлява общинското предприятие в Шумен, а работодателят му – кметът на Шумен Любомир Христов, заяви в отговор на журналистически въпрос, че ще изчака решаването на делото на последна инстанция. 

На 17 юни 2019 г. състав на Апелативния съд във Варна потвърди осъдителната присъда на Шуменския окръжен съд от 2018 г., но отмени решението, че Вълчев няма право да заема държавна или обществена длъжност.

Сега, след решението на ВКС и окончателно влязлата в сила присъда на Вълчев, кметът на Шумен Любомир Христов обяви, че ще се запознае с решението на съда и ще предприеме необходимите действия. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!