BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата да провери публикуваното от Васил Божков


Иван Гешев
Снимка: Свободна Европа

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) сезира главния прокурор Иван Гешев с апел да бъде направена проверка на съдържанието на публикуваната в края на миналата седмица кореспонденция с кратки текстови съобщения, за която обвиняемия бизнесмен Васил Божков твърди, че е с министъра на финансите Владислав Горанов.

На 15 май Божков, който се намира в Дубай, разпространи чрез Фейсбук два есемес диалога – единият е през 2018 г., а другият е от януари тази година. Тогава, според написаното, Васил Божков изразява недоволство, че работата му е саботирана от „Комисията“, а записаният като „Влади Горанов“ отвръща, че ще разговаря с човек, когото нарича „Сашо“, „да не смесва нещата“. Бизнесменът твърди, че става въпрос за въздействие върху Държавната комисия по хазарта чрез министъра на финансите.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев заяви в интервю пред Българската национална телевизия, че не е запознат със съдържанието на публикуваната кореспонденция, но е бил информиран от свои колеги, че в нея няма нищо нередно. Гешев обяви, че не си е „причинил“ да ги чете, но прокуратурата няма да ги проверява.

Главният прокурор определи ситуацията като „поредната серия от един несвършващ сериал”. Гешев подчерта, че прокуратурата не обвинява хора по списък, а по доказателства.

„Обръщаме се към вас, тъй като считаме, че случаят е от висок обществен интерес, защото потенциално би могъл да се отнася до корупционни действия от лица, заемащи отговорни публични длъжности“, се казва в сигнала на Антикорупционния фонд до главния прокурор.

„Съдържанието на твърдяната кореспонденция би могло да е индиция за извършени корупционни престъпления, отличаващи се с висока степен на обществена опасност. Случаят касае възможна съпричастност на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, към ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони левове“, допълват от неправителствената организация. Освен това, те обръщат внимание на това, че автентичността на съобщенията не е отречена от министъра на финансите, а дори е косвено потвърдена от него. Това, според Антикорупционния фонд, би означавало, че уговаряните срещи между двамата предшестват ключови за хазартния бизнес на бизнесмена заседания на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите, както и че министърът отчита на бизнесмена дадени указания на бивша председателка на Държавната комисия по хазарта.

Освен това, според АКФ, може да се направи и извод, че министърът отчита на бизнесмена даден съвет на бивш председател на Държавната комисия по хазарта да не предприема действия, които да пречат на рутинната работа на дружества на бизнесмена в хода на проверки за дейността им.

Тази информация не би следвало да се разглежда изолирано, а в контекста на изявленията на обвиняемия бизнесмен, че за хазартния си бизнес си е комуникирал ексклузивно с министъра на финансите, с оглед позицията на Горанов, че няма никакво отношение към заплащането на стотици милиони по-малко от дължимите такси за дейността на дружествата на бизнесмена, за допускането на което в качеството на обвиняеми за извършени престъпления от общ характер вече са привлечени други длъжностни лица.

Антикорупционният фонд вижда сериозни основания за преосмисляне на публичната позиция на главния прокурор по неглижиране на оповестената твърдяна кореспонденция и настоява за детайлна проверка на всички обстоятелства около кореспонденцията с оглед разкриване на пълната истина по случая.

Днес в профила на Васил Божков беше публикувана и „паметна записка“, според която той е участвал в договаряне на 200 млн. лева без ДДС за реклама в Нова телевизия. Бизнесменът твърди, че срещата е била в кабинета на бизнесмена Кирил Домусчиев и е била осъществена под натиска на „г-н Борисов и Влади Горанов“. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!