BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Априловската гимназия в Габрово става на 185 години


Националната Априловска гимназия
Снимка: За истината

Първоприемник на първото новобългарско светско училище, основано преди 185 години в Габрово, Националната Априловска гимназия е в центъра на събитията, с които ще бъде отбелязан юбилеят.

Под мотото „СъзДаваме празник“ ще премине на 14 януари – денят, в който се открива Габровското училище по нов стил, тържеството по повод създаването му преди 185 години.

Честването ще започне с ритуал пред паметника на Васил Априлов в 14.45 часа, в който традиционно се включват представители на образователни и културни институции, на местната власт и много граждани, съобщиха от Националната Априловска гимназия.

Два часа преди това в гимназията ще започне интелектуална игра за ученици „Шифърът на Априлов“, създадена по идея на Кольо Генев от випуск’2012 и превърнала се в неизменна част от празника вече десета година.

След ритуала пред паметника, в Националния музей на образованието ще бъде показан филм за благодетеля Васил Априлов. В библиотеката на музея ще се проведе историческа викторина за осмокласниците.

В програмата на юбилейния ден са включени и три Творчески  ателиета, които създават празничното пространство. Инсталация с 185 птици в полет,  изработена от деветите класове, ще оформи пространството до портрета на патрона Васил Априлов в новото крило на сградата. Артинсталация с предмети, снимки и печатни материали, свързани с историята на Априловото училище, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове. „Стълба на времето“ е третото ателие, дело на единадесетокласниците,  в което Априловци ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов.

В Актовата зала на училището е организирана среща на училищната общност с кмета на Габрово Таня Христова и журналиста от БНТ Николай Минков, възпитаник на Националната Априловска гимназия.

Паралелно с изброените дейности в някои от класовете ще текат празнични часове под наслов  „Вдъхновяващи диалози за професията учител“

В учителската стая е предвидена среща на поколенията „Чай с история“, на която са поканени бивши учители, възпитаници  и гости на Априловска гимназия, с презентация със снимки от миналото и настоящето.

Кулминацията на юбилея е спектакълът  „Дивният  огън“ от 16. 30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!