BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Архитекти от 48 държави предложиха проекти за новата сграда на Карин дом във Варна


Снимка: karindom.org

Общо 174 са подадените проекти в архитектурния конкурс за нова сграда на центъра за социални, здравни и образователни услуги за деца със специални нужди и семействата им – „Карин дом“, във Варна. Участниците са от 48 държави в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка и Австралия.

В началото на 2019г. Общинският съвет на Варна одобри предоставянето на терен, на който да може да се изгради нова сграда за нуждите на дейността на организацията тъй като мястото, което центърът заема в момента се оказва недостатъчно. Новият парцел е с площ 2450 м2 и е разположен в разширената централна част на Варна. Сградата ще съчетава обучителен център и център за услуги за социално включване и независим живот на деца със специални нужди и техните семейства. Финансирането е осигурено от датските Фондации Велукс.

Световният архитектурен конкурс от „Карин дом“ успяват да организират с помощта на Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България. До изтеклия преди дни срок за приемане на проектите са постъпили рекорден брой предложения – 174 от 6 континента. „Възхитени сме от архитектурния сектор у нас и по света, които са вложили толкова мисъл и творчество за създаването на подкрепяща среда за децата със специални нужди! Уникално е с какво внимание са се отнесли към всеки детайл и как добре са навлезли в света на децата и нашата работа!“, посочиха по повод постъпилите предложения от „Карин дом“. По тяхна информация, най-много са участниците от България – 55. От САЩ и Китай са постъпили по 10 проекта, от Индия – 9, от Иран – 7, от Испания – 6, от Египет, Полша, Русия и Япония – по 5 проекта, от Германия, Великобритания и Турция по 4 проекта и от много други страни по по-малък брой.

Журито ще оценява постъпилите проекти в периода 29-ти февруари – 3-ти март, а резултатите ще бъдат обявени публично на 4-ти март.

„Карин дом“ е организация с нестопанска цел, основана през 1994г. от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов. От 1996г. „Карин дом“ стартира работата си като Център за Социална Рехабилитация и Интеграция на деца със специални потребности и е една от първите организации в България, която създава алтернативен на институциите модел за услуги и грижа за деца със специални нужди и техните семейства. Организацията вярва, че всяко дете има право на щастливо детство и обединява в своята кауза общност, която да направи това възможно.

В момента цялата дейност на „Карин дом“ е събрана под покрива на някогашната вила на семейство Станчови от 1908г. в Морската градина във Варна, която не отговаря функционално на нуждите на организацията да развива своите услуги и обучения. Това е причината през 2019г. Общинският съвет на Варна да вземе решение на „Карин дом“ да бъде дарен терен, където да бъде построена нова сграда. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!