BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БАБХ: Неразположението на туристи на Узана не е от хранително отравяне

От Българска агенция по безопасност на храните опровергават, че хранително отравяне е причината за неразположението на 7 туристи в хотел в местността Узана край Габрово. На 19 февруари от БНТ направиха видеорепортаж за случая, подробности може да прочетете в статията на Габрово  Daily тук.

От пресцентъра на БАБХ изпратиха съобщение до местните медии, което публикуваме:

На 14 февруари инспектори от ОДБХ Габрово са извършили проверка в обекта, в който са се хранили туристите, потърсили медицинска помощ. Няма данни неразположението на туристите да се дължи на хранително отравяне.

Установен е произходът на храните, като собственикът е представил документи за това, условията за съхранението на храните и технологична обработка.

Взети са отривки от кухненско оборудване и инвентар, както и от налични месни заготовки. Управителят е съобщил, че посудата се измива с вода от собствен водоизточник.

Лабораторните резултати от заготовките показват отсъствие на салмонела и патогенни стафилококи.

Във взетите отривки от съдовете има повишено количество на микроорганизми. Управителят на комплекса е запознат с лабораторните резултати. Издадено е предписание за извършване на основно почистване и дезинфекция на кухненския блок с последващо вземане на отривки. Повторните проби не са показали отклонения.

Габрово Daily потърси за коментар и Регионална здравна инспекция Габрово. Директорът на РЗИ Габрово д-р Николай Пенчоков заяви пред Габрово Daily, че е издадено предписание на хотела за забрана за ползване на водоизточник, при който са открити отклонения в качеството на водата. От 12 февруари в хотела се използва само минерална вода. Двама души от персонала са били временно отстранени, тъй като при тях е установено здравнозаразно носителство на патогенен стафилокок.

Очакваме официално заключение от компетентните органи каква е причината за неразположението на седемте посетители на хотела.

Материалът БАБХ: Неразположението на туристи на Узана не е от хранително отравяне е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!