BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БАН осъди недопустимата подмяна на факти в руска изложба за 24 май


Българска академия на науките
Снимка: bas.bg

Българската академия на науките (БАН) определи като недопустима подмяна на исторически и езикови факти изложбата на Руския културно-информационен център в София по повод 24 май. В тази изложба Светите Кирил и Методий са представени като „реформатори на славянската азбука“, „създатели на църковнославянския език“ и „първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“. Академията изрази своето „недоумение от подмяната на факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската“.

В становище на БАН, публикувано днес, се посочва още, че „Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от 17 век, а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи“.

От академията определят като „особено странно“ и твърдението, че светите братя са „реформатори на славянската азбука“, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон.

„На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа“, пише още в становището на Българската академия на науките.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!