BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бившият кмет на Неделино се изправя тази седмица пред съда

Стоян Беширов

Стоян Беширов

Стоян Беширов Снимка: „Отзвук“

През тази седмица в Специализирания наказателен съд в София започва делото срещу бившия кмет на община Неделино Стоян Беширов, обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Делото, което е насрочено за 18 фавруари, ще се гледа 6 години след остранянето на неделинския кмет от поста.

Заедно с Беширов обвиняеми са бившите му служители – Румяна Караиванова – секретар и зам.-кмет на Неделино, двама служители в общинската администрация, назначени като инвеститорски контрол, както и представители на няколко фирми: Ружо Младенов – управител на ЕТ ,,АСО-Асен Младенов“, Огнян Годумов – собственик на ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, Бойко Симеонов – собственик на ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, Младен Паналов – управител на „Дени Трейд“ и Младен Скечелиев – представител на „Фаст Билдинг 2009“, информира регионалното издание „Отзвук„.

По отношение на Беширов е повдигнато обвинение, че в предварителен сговор с Румяна Караиванова и в съучастие с помагачите Николай Симеонов, Митко Петров, Ружо Младенов, Огнян Годумов, Бойко Симеонов, Младен Паналов и Младен Скечелиев е присвоил над 1,2 млн. лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание.

Според обвинението, в началото на 2012 година Беширов и Караиванова разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях фирми.

Схемата била за

кражба на пари от бюджета, най-вече по линията на бедствия и аварии.

Беширов издал множество заповеди, с които обявявал бедствено положение като преувеличавал валежите в района на Неделино и техните последици. В заповедите му били описани многобройни бедствия – свлачища, преливане на дерета и реки, падане на стени, наводнения на жилищни сгради, затваряне на основни пътища, които, според обвинението, не са се случили.

И тъй като

бедственото положение дава възможност на кметовете да възлагат обществени поръчки без обявление,

Беширов и Караиванова изпращали покани само до уговорените фирми – ЕТ „АСО-Асен Младенов“, ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, „Дени Трейд“ и „Фаст Билдинг 2009“.

С тях Беширов сключил 7 договора за около 3.5 милиона лева за различни обекти, и чрез които една трета от сумата е била прибрана, пише „Отзвук“.

Най-много пари са били „усвоени“ чрез два договора с ЕТ „АСО-Асен Младенов“ – единият за подпорна стена на ул. „Напредък“ в Неделино за 1 млн. и 72 хиляди лева, а другият за 892 хиляди лева за изграждане на нов бент в река Неделинска край село Крайна.

Вестник „Отзвук“ раказва, че край река Неделинска в с. Крайна през 80-те години на миналия век бил изграден бент, ползван до средата на 90-те години за отвеждане на вода от реката към рибарници. След закриването на рибарниците съоръжението останало без предназначение и не било поддържано. Бентът нямал никаква връзка със снабдяването с питейна вода, но Беширов обявил, че съществуващият бент е с цел осигуряване на питейна вода за Неделино, Старцево, и други населени места, а при евентуалното му разрушаване имало опасност тези населени места да останат на сухо. Така кметът възложил на „Стил – С проект“ ООД – София инвестиционен проект за нов бент за „стабилизиране на района чрез изграждането на праг (подпорна стена)“ с дължина 73 метра и височина 5 метра, като за целта поискал целеви средства от над 1 млн. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Беширов мотивирал искането с необходимост от „извършване на неотложни възстановителни работи за трайно възстановяване на имот – публична общинска и държавна собственост – речните брегове и бент, изграден към помпената станция от водоснабдителния комплекс в с. Крайна, засегнати от бедствие и които са в състояние, застрашаващо живота и здравето на населението, имуществото и околната среда“.

Други 536 хиляди лева са преминали през „Дени Трейд“ за строително-ремонтни работи в ОДЗ 1, където според журналистическо разследване новата по документи дограма на детската градина, финансирана от японското правителство, е била сменена, а де факто дори не е била измита.

Следват още два договора, отново за ул. „Напредък“, с ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“ за 477 хиляди лева, с ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“ за свлачище в с. Тънка бара за 273 хиляди лева, както и с „Фаст Билдинг 2009“ за подпорна стена по пътя за с. Върли дол на стойност 213 хиляди лева.

Обвинителният акт срещу Стоян Беширов е внесен първоначално в Смолянския окръжен съд на 23 август 2017 година, но 2 месеца по-късно Окръжният съд в Смолян прекратява съдебното производство срещу Беширов и останалите обвиняеми и делото е върнато на специализираното звено „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура.

„Досега Стоян Беширов успяваше да държи разследването по-далеч от съдебната зала, търсейки и възползвайки се от политически чадъри, твърди смолянското издание „Отзвук“. Поредният проект, към който се е насочил бившият кмет със скандална известност, е партията на Слави Трифонов. В негова полза работи и тромавото българско правосъдие. А дали идва краят на шестгодишната сага на кмета, който се хвалеше, че работи без заплата, предстои да видим“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!