BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Битият от полицаи журналист Димитър Кенаров сезира прокуратурата


Снимка, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Twitter, след като е бил освободен от полицията

Журналистът Димитър Кенаров подаде сигнал в прокуратурата за това, че по време на антиправителствения протест на 2 септември в София върху него е била използвана прекомерна сила от полицаи в нарушение на Закона за МВР, съобщи Асоциацията на европейските журналисти – България.

Кенаров е задържан от полицаите, въпреки че се е легитимирал като журналист. Впоследствие журналистът показа белези от удари и ритници по лицето и тялото си, а за пълно разследване на случая призоваха негови колеги и евродепутати.

До момента обаче нито от МВР, нито от прокуратурата са изнесли информация за извършена проверка по случая. В същото време вътрешния министър Христо Терзийски и главният секретар на МВР Ивайло Иванов отрекоха публично Кенаров да е бил обект на неправомерни действия от страна на полицаи.

„От 2 септември досега няма никакво развитие. Търсиха ме във връзка с образувано вътрешно разследване, по което трябваше да дам показания. Няма никакви резултати от това вътрешно разследване, не знам на какъв етап е“, заяви журналистът пред Свободна Европа малко преди заедно с адвоката си Стоян Мадин да внесат сигнал по случая в Софийската градска прокуратура.

Двамата имат съмнения, че МВР би могло да извърши обективна проверка при положение, че става въпрос за действията на негови служители.“Мисля, че всичко ще бъде проформа“

„Не мисля, че ще се извърши такава проверка, мисля, че всичко ще бъде проформа. Както видяхме, вече различни лица от МВР – министърът, главният секретар, които казаха, че изобщо няма бити жиурналисти. Едно е да опиташ да интерпретираш фактите по един или друг начин, друго е да отречеш съвсем очевидни факти. Не знам какви ще са действията на прокуратурата и МВР, но се надявам да стигнем до някаква развръзка, да получим някаква справедливост“, посочва Кенаров.

Стоян Мадин е адвокат и на няколко от десетките задържани след протеста на 2 септември, при който се стигна до провокации и сблъсъци с полицията. Същата вечер бяха задържани над 100 души, част от които впоследствие бяха обвинени в хулиганство. Съдът обаче освободи всички обвиняеми от ареста, посочвайки, че в няколко случаи един полицай е дал показания срещу различни заподозрени, които по едно и също време са се намирали на различни места.

Става въпрос за служителя на СДВР Христо Шоколаров, припомня Свободна Европа. Преди месец Софийският градски съд изпрати на Софийската районна прокуратура сигнал, за да бъде проверен полицаят за евентуално престъпление срещу правосъдието – лъжесвидетелстване. До момента от прокуратурата обаче не са съобщавали дали са предприели някакви действия по отношение на Шоколаров.

След официалното откриване на новата сграда на полицейския участък в Хитрино във вторник вътрешният министър заяви пред журналисти, че проверката в МВР по случая с ареста на Кенаров продължава, въпреки че той не е предоставял „медицински документи за нанесени телесни повреди“.“Чрез негов адвокат бяха входирани негови обяснения чрез интернет“

„Отговорихме, мисля на 24 или 25 септември. До тогава Кенаров не беше предоставил конкретни данни и информация по отношение на този случай. Едва на 23-ти чрез негов адвокат бяха входирани негови обяснения чрез интернет. Така че нашата проверка продължава“, посочва Терзийски.

Попитан за резултатите от проверката в МВР за полицейско насилие по време на един от първите протести в София – на 10 юли, министърът припомня, че четирима полицаи са били наказани дисциплинарно.

По думите му „нарушенията, които установи проверката, са за превишаване на полицейски правомощия и нарушаване на наредбата за използване на физическа сила и помощни средства“. Тези констатации са били предадени на Софийската районна прокуратура, която в момента ги проверява, е пояснил Терзийски.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!