BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Благотворителен базар в Габрово събира средства за лечението на малката Велина

Благотворителен базар в помощ на малката Велина, която има мозъчен тумор, ще се проведе на 12 и 13 септември от 10:00 до 20:00 ч. на площад „Възраждане“ в Габрово.

В базара може да се включи всеки, който има запазени вещи като играчки, игри, книги, сувенири или нещо, които могат да се продадат благотворително.

Ето какво споделят за малката Велина организаторите на базара:

Велинка е едно прекрасно бургаско дете, едва на 4 години, с тежката диагноза „мозъчен тумор“. За крехката си възраст тя премина през множество трудности и изпитания с цената на много болка и страдания, но до ден днешен Велинка се справя с всичко като истински боец.

Когато е едва на 2 месеца, майка й чува ужасната диагноза „вътрешна хидроцефалия“, което налага бебето да бъде подложено на операция по спешност. По време на операцията лекарите забелязват нещо съмнително в главичката на детето. Специалистите съобщават на майката, че детето й има тумор в мозъка, който обаче не подлежи на отстраняване поради местоположението му (мозъчен ствол). Майката се обръща към 21 клиники в цял свят с молба да помогнат на бебето й да живее, но от всички болници получава отрицателен отговор.

Следва 10-месечно проследяване на тумора посредством образни изследвания, след което състоянието на детето се влошава. Велинка постъпва в болница, където за момента се овладява състоянието й. След изписването от болницата се установява, че за 3 месеца туморът е нараснал тройно и се налага спешна операция. Лекарите в България са безсилни да помогнат на Велинка.

Съвсем случайно позната на майката й изпраща информация за турски неврохирург, който след броени дни ще гостува в България и ще извършва безплатни консултации на пациенти. Майката се свързва със Здравния център, по чиято покана гостува турският специалист и въпреки че часовете за консултации са отдавна запълнени, те правят жест към Велинка и докторът започва консултациите по-рано, за да успее да види детето.

След срещата с проф. Талят Къръш през декември 2017 г., майката е обнадеждена. Лекарят приема да отстрани част от тумора в главата на Велина, като дава гаранции, че няма да застраши живота на детето. Едва седмица по-късно Велина и майка й постъпват в Лив Хоспитал в Истанбул, където се състои първата мозъчна операция на детето. Проф. Къръш успява да отстрани повече от 70% от тумора, което значително подобрява състоянието на малката Велина.

При последваща хистология лекарите решават, че детето трябва да започне спешна химиотерапия.
Цялостното неразположение, повръщането и загубата на коса са само малка част от това, което Велина преживява едва на 1 година и 4 месеца.

В средата на 2018 г. се налага нова операция поради поредното нарастване на тумора. Тази операция преминава успешно, но с последствия за Велина. Детето е с абсолютно неподвижни леви крайници, както и с нарушено зрение. Лекарите веднага назначават ежедневни физиотерапии и електростимулации, за да бъдат възстановени мускулните функции на крайниците. За щастие детето бързо се съвзема и продължава борбата и ежедневните занимания. Туморът е с преимущество вдясно, което засяга движенията на лявата ръка и левия крак на Велина. Тя започва да носи специални ортопедични обувки, които се изработват в Турция. Но въпреки физиотерапиите и обувките, детето не може да ходи самостоятелно.

Времето минава, детето приема постоянно медикаменти, но започва да се държи странно и да „изключва“ за по 30 секунди, в които не реагира на нищо. След направен ЕЕГ  се установява, че Велина е получила епилепсия. Предприема се допълнително лечение за овладяване на епилепсията, което и до ден днешен продължава.

През януари 2019 г. Велина претърпява операция на гърлото поради наличието на доброкачествено образувание. Операцията е кратка, а възстановяването – бързо. Малката героиня продължава борбата с всички лекарства и терапии. Но през септември 2019 г. туморът отново нараства и турският неврохирург проф. Мустафа Кемал Хемамджъолу отстранява голяма част от тумора. Следват няколко курса тежка химиотерапия, с които Велинка се справя достойно.

Екип от специалисти решава, че има шанс да помогнат на Велина с назначаването на лъчетерапия.
Детето-чудо преминава през 30 курса тежка лъчетерапия с анестезия и придружаваща я химиотерапия.

В момента Велина е в родината за около месец, след което й предстои завръщане в Истанбул. Предстои лекарите да решат как да продължи лечението на малкото момиченце. Дали ще бъде подложена на нова мозъчна операция или ще започне нова химиотерапия, предстои да разберем съвсем скоро.

Нищо от това нямаше да се случи, ако я нямаше дарителската кампания, намесата на медиите и хилядите добри хора, които помогнаха финансово, за да може детето да се лекува и да живее.

Велина и семейството й са безкрайно признателни на всеки, който се присъедини към борбата на детето и на тези, които и за в бъдеще ще продължат да подкрепят кампанията, за да може малката героиня да оздравее напълно и да има достоен живот.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

IBAN: BG26 BPBI 7942 4079 9204 01
BIG: BPBIBGSF
„Postbank“ кл. гр. Бургас
Титуляр: Владислава Евгениева Демерджиева

Vladislava Evgenieva Demerdzhieva
PayPal: helpvelinastefanova@abv.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!