BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов дава 55 млн. лева да спре миньорска стачка

Протест на миньори пред административната сграда на Мини „Марица изток“-архив
Снимка: Венелина Попова

След последователни срещи на премиера Борисов с лидерите на КТ “Подкрепа“ и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров заедно със синдикатите от Мини „Марица изток“, министър Петкова заяви, че БЕХ (Българският енергиен холдинг) ще отпусне дългосрочен заем от 50 млн. лева на въгледобивното дружество за изпълнение на ремонтната и инвестиционната му дейност и други 5 млн. лева за увеличение на заплатите, които са на нивото отпреди две години и половина. На срещата с премиера и на проведеното заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката са били обсъдени проблеми на енергийния сектор в България и в частност на комплекса „Марица изток“.

Пред За истината председателят на КНСБ Пламен Димитров посочи, че отпуснатите средства от БЕХ са за временно стабилизиране на дружеството до края на тази година, затова определи мярката като палеативна, а днешният съвет като доста напрегнат, защото миньорите искат яснота за работните си места в дългосрочен аспект. Синдикатите са получили проект на кабинета за енергийна стратегия, който, според коментара на Димитров е без яснота, “объл отвътре, уж има ангажименти, но завоалирани, дори са наложи да си обясняваме какво е гигаватчас“.

По настояване на синдикатите ще започне подготовката на петгодишен план за развитието на Мини “Марица изток“, който ще бъде изработен заедно с консултанти от ЕК. Но без дългосрочна визия за бъдещето на въглищните централи, нищо не гарантира сигурността на енергийната ни система, категорични са синдикалистите от КНСБ. Наско Митев – синдикален лидер във въгледобивното дружество заяви пред За истината, че не ръководството на профсъюза, а миньорите решават с какви действия ще защитават правата си, така че най-крайни мерки като протестите и стачката не са изключени.

Както всички последни действия на кабинета и това може да бъде определено като антикризисно и с краткосрочен ефект. Правителството успя да хване последния влак, за да се присъедини към европейската платформа за въглищни региони в преход и залага в Интегрирания план в областта на енергетиката и климат на местните въглища като гръбнак на българската енергетика в следващите 60 години, но без никаква яснота как ще се намаляват мощности – със закриване на цели централи, с увеличаване на изгарянето на биомаса или с други мерки. Тези проблеми посочва пред изданието ни Меглена Антонова – ръководител на кампанията „Енергия и климат“ в „Грийнпийс“ – България. Тя определя като нереалистично всяко обещание на този кабинет, дори това за още пет години сигурност на Мини „Марица изток“. “Дори и да няма предсрочни избори, правителството не може да обещава нищо отвъд мандата си“, коментира природозащитничката. България очаква през юли догодина ЕК да нотифицира механизмите за капацитет, но държавата ще може да подпомага финансово ТЕЦ „Марица изток2“, оттам индиректно и въгледобивното дружество, до 2025 година.

Пред участниците в заседанието на Браншовия съвет днес Теменужка Петкова е посочила, че страната ни е успяла да се пребори за 1.178 млрд. евро, предвидени за прехода към нисковъглеродна икономика. Но това още не гарантира усвояването на отпуснатите 679 млн. евро от Фонда за справедлив преход и гарантирания от Брюксел достъп до още близо половин млрд. евро частни инвестиции и заеми за по-екологична енергетика, транспорт и зелена икономика. Затова е необходимо да се обединят усилията на МЕ, на местните власти, бизнеса и неправителствения сектор и да се изработят конкретни планове за преход и трансформацията на цели региони. Но в контекста на днешната политическа и институционална криза и на силното противопоставяне и разделение в обществото ни всичко това изглежда утопия. А утре ще е вече късно.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!