BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България и САЩ: Втечнен газ, 5G и падане на визите

Снимка: пресцентър Министерски съвет

Отбрана, сигурност, енергетика, върховенство на закона, глобални въпроси – тези теми са във фокуса на първия Стратегически диалог между България и САЩ, който стартира на 8 януари в София, предаде Медиапул.

За форума пристигна американска делегация, водена от зам.- помощник държавния секретар за Централна Европа Матю Бойс. Начело трябваше да е зам.-държавният секретар Дейвид Хейл, който обаче отложи визитата си у нас заради иранските удари по бази на САЩ в Ирак.

Премиерът Бойко Борисов съобщи на срещата, че България ще закупи 20% от газовия терминал в Александруполис, осигуряващ вноса на американски втечнен газ, чрез който страната ни има шанс да намали почти пълната си зависимост от руски газ.
Символично, след първата сесия на Стратегическия диалог със САЩ, Бойко Борисов отпътува за Истанбул, където заедно с президентите на Русия и Турция присъства на откриването на руския газопровод „Турски поток“, който ще доставя руски газ в Европа през България, Сърбия и Унгария. Както е известно, САЩ се противопоставят на този проект (както и на „Северен поток-2“), тъй като той засилва руското енергийно влияние в Европа.

Първата сесия на Стратегическия диалог бе открита от Борисов и посланика на САЩ Херо Мустафа със заявка „да не е бюрокрация“, а да даде реални резултати, които да бъдат усетени от българските граждани. Херо Мустафа анонсира
предстоящи споразумения в енергетиката и 5 G технологията, а Бойко Борисов – американските визите за български граждани да паднат до „година и нещо“.

Част от дневния ред на разговорите в България е и върховенството на закона, съобщава изданието.

По-късно от Министерския съвет съобщиха, че двете страни „продължават да смятат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния“.
Двете правителства ще продължат диалога по „законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни“. Сред ключовите приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си
необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обмена на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност. „Посредством това ние се стремим към укрепване на демократичните институции, което повишава вярата на хората в изборния процес и правораздавателната система“, съобщиха от Министерски съвет.

„Енергийната сигурност е национална сигурност – общата ни цел е България да стане истински газов разпределител и истински източник на регионална енергийна сигурност. Без монополисти – местни и чуждестранни, работещи на непазарен принцип. Американският опит може да помогне на България да направи наистина динамичен енергиен пазар“, подчерта Матю Бойс по време на срещата.
Борисов от своя страна потвърди, че държи на проектите „Балкански поток“ (както правителството нарича българското трасе на „Турски поток“-б.р.) и АЕЦ „Белене“, които миналата година представи и на Тръмп.

На пресконференцията Борисов каза, че очаква бързо решение на въпроса с американските визи за български граждани. По думиту му „През март в България ще дойде помощник държавният секретар по консулските въпроси на САЩ, за да започнем работа по въпроса с визите. Надявам се до година, година и нещо да приключи и тази тема“. България повдига въпроса за отмяната на американските визи при всички срещи на високо ниво, но засега Вашингтон публично не е дал ясни сигнали, че е готов на компромис. САЩ твърдят, че въпросът за визите е технически и те няма да паднат докато не бъде изпълнено изискването отказаните визи да са под 3%. В момента този процент е около 10-11.

Форумът, който започна в София, има за цел да планира конкретните измерения на стратегическото сътрудничество между България и САЩ, което бе обсъдено по време на срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд
Тръмп миналата година.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!