BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България се свлича с още едно място надолу. Защо?

Илюстративна снимка: pixabay.com

България отново е последна в ЕС по медийна свобода. Дори влошава позицията си в индекса на „Репортери без граници“. Фактът, че Пеевски се оттегля от медиите, „не променя особено олигархичната система и медийния пейзаж“. „За истината“ публикува разговор на Александър Андреев от „Дойче веле“ с Кристиян Мир, изпълнителен директор на „Репортери без граници“ – Германия.

Г-н Мир, в анализа на класацията за медийната свобода през 2021 на „Репортери без граници“ за България се казва, че е отстъпила с още едно място назад и със своята 112-а позиция е медийно най-несвободната държава в ЕС. „Правителството отказва сериозен диалог по стъпките за укрепване на свободата на печата, а властите реагират само колебливо на насилията и заплахите срещу хора от медиите“, четем още в анализа. Какво имате предвид, когато констатирате, че правителството отказва диалог?

Кристиян Мир: „Репортери без граници“ вече от много години гледат с особено критичен поглед на ситуацията в България. В нашата комуникация, включително и в директните разговори с правителството на Бойко Борисов (който вече заяви, че няма да се кандидатира отново за министър-председател), а и с президента Румен Радев, ние многократно обръщаме внимание на тежката ситуация с медийната свобода в страната. За съжаление ни се налага да констатираме, че нещата не са се променили – въпреки съвсем конкретните препоръки, които „Репортери без граници“ внесоха още веднъж преди последните избори в България. На журналистките и журналистите не е гарантирана сигурност, властите не ги предпазват от юридически произвол, финансирането на медиите е както непрозрачно, така и нечестно, а обществено-правните медии не са достатъчно независими.

Нека да навлезем в подробности по изброените от Вас проблеми. Какви случаи на насилие и заплахи срещу журналисти в България са регистрирали „Репортери без граници“ и каква е трябвало да бъде реакцията на българските власти?

Кристиян Мир: Според нас фактът, че на журналистите не е гарантирана достатъчно сигурност, е най-важната тема, свързана с медийната свобода в България. Както казах, властите не полагат нужните усилия за тази сигурност. Миналата година например не бяха изправени пред съда хората, пребили разследващия журналист Слави Ангелов от „168 часа“ директно пред дома му през март. През септември 2020 журналистът на свободна практика Димитър Кенаров по брутален начин беше арестуван на демонстрация, за която подготвяше журналистическа публикация. Държаха го часове наред в ареста, но Главната прокуратура отказа да проведе разследване. Да кажа и за смъртните заплахи срещу журналиста Николай Стайков през юни 2020, свързани с разследването на „Антикорупционен фонд“ за предполагаема корупция във властта. Досега не е ясно кой е авторът на тези смъртни заплахи, но ние гледаме особено сериозно на такива случаи. За съжаление, мога да продължа с примерите от България…

Казахте, че журналистите стават жертва и на юридически произвол. Как медийната (не-)свобода в страната влияе върху цялостната обществена ситуация, включително върху съдебната система, в икономиката, при борбата срещу корупцията?

Кристиян Мир: Свободата на печата не е някакво изолирано човешко право – това важи и за България. Тя подпомага осъществяването на други основни права. А България има лоши показатели и в други сфери. Например в Корпуционния индекс на „Транспаренси интернешънъл“ страната също е много назад. Икономическото развитие на България също е пряко свързано с медийната свобода, защото без независими медии няма и съдържателна дискусия по икономическите приоритети, но също така за пандемията и икономическите последствия от нея.

Споменахте проблема с независимостта на обществено-правните медии в България. Генералният директор на БНР Антон Балтаков наскоро протестира срещу решението на правителството да съкрати бюжета на Радиото. Според наблюдателите, орязването на бюджета навярно е свързано и с независимата информационна политика на БНР. Какво смятат „Репортери без граници“ за това решение? Какви са Вашите наблюдения за опитите на властите в България да влияят върху обществено-правните, но и върху частните медии?

Кристиян Мир: Многократно сме констатирали, че такова влияние се упражнява. В десетте препоръки, които отправихме преди изборите в България, много ясно се казва колко важно е да се укрепи независимостта на обществено-правните медии. И най-вече, че е необходима независима структура, която да следи всичко, свързано с финансирането им. Структура, която е политически независима и в която участват не близки до властта хора, а експерти, които следят за независимостта на тези медии.

Предприемачът и политик Делян Пеевски, когото „Репортери без граници“ многократно са критикували заради медийната концентрация в България, официално се оттегля от медийния бизнес. Как оценявате този факт?

Кристиян Мир: За съжаление това не променя особено олигархичната система и дефицитите на медийния пейзаж в България. В противен случай страната щеше видимо да подобри позициите си в ранглистата за медийната свобода.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!