BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българската агенция по безопасност на храните е с ново ръководство

Проф. д-р Паскал Желязков
Снимка: http://www.babh.government.bg

Проф. Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от ведомството. Той ще замени на поста досегашният шеф на ведомството Дамян Илиев.

Мотиви за смяната не се посочват.

БНР припомня, че редица организации настояваха за оставката на Дамян Илиев заради разпространението на чумата по свинете.

Мнистърът на земеделието Десислава Танева беше обещала промени в агенцията още в началото на август, но ги отложи заради пика на разпространение на болестта африканска чума по свинете

 по това време, пише по темата „Дневник“. Изданието припомня и за разследването на журналистката Генка Шикерова и антикорупционния фонд, което показа нарушения при обществени поръчки за унищожаване на животински отпадъци с мобилни инсинeратори, а прокуратурата започна проверка. По закон изпълнителният директор се назначава от министър-председателя по предложение на земеделския министър.

До момента проф. Желязков ръководеше Националния научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той е представен като специалист с дългогодишен опит, ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Националната ветеринарномедицинска служба. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора, владее английски и руски език и има над 90 научни публикации и доклади.

В ръководството на БАБХ влиза още и д-р Марияна Шумова, която ще замени Тодорка Янковска – Стефанова. Марияна Шумова към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“ и е била директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково, посочват още от агенцията. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!