BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Варненски адвокат е осъден на 7 години затвор

Повдигнатото обвинение спрямо 30-годишния адвокат и съответно произнесената присъда, са прецедент в съдебната практика, тъй като до настоящия момент не е имало такъв особено тежък случай, посочват от прокуратурата.

Илюстративна снимка: pixabay

Адвокат към Адвокатска колегия-Варна, към момента лишен от права да упражнява професията, е осъден от Варненски районен съд на 7 години затвор, които да изтърпи при първоначален общ режим, съобщи варненската окръжна прокуратура.

Районен съд-Варна постановява и конфискация на ½ от имуществото на бившия адвокат с инициали М.М.А. С оглед наложеното му ефективно наказание, съдът с присъдата си изменя и взетата в хода на разследването мярка „парична гаранция от 10 хил. лв.“, в „задържане под стража“, като още в съдебната зала подсъдимият е бил задържан.

Според прокуратурата, варненският адвокат, роден в Търговище, е вършил измами спрямо свои клиенти от 2015 година. Той заблуждавал клиентите си, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти. Клиентите на бившия вече адвокат М.А. са го упълномощили с пълномощни и сключени договори за правна защита и съдействие да извършва правни действия от тяхно име и за тяхна сметка, като са му предоставили пари, с които да участва в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела, като закупи съответните недвижими имоти. В действителност, обаче, адвокатът не е участвал в нито една публична продан, като в част от случаите въобще не е имало изпълнителни дела, а в други не е имало публична продан, посочват още от прокуратурата. След като са му били предоставени исканите суми, той убеждавал клиентите си, че е спечелил съответната публичната продан и да очакват въвод във владение на имота.

Пострадали от престъпната схема на бившия адвокат са 13 души, на които той, за да поддържа заблуждението, показвал документи за извършени парични преводи, постановления за възлагане на недвижим имот и молби от негово име, които всъщност не били действителни.

Престъпната схема действала в периода от 02.06 2015г. до 16.02. 2017г.. През това време адвокатът причинил на пострадалите вреда в размер на 505 623, 09 лева.

Всъщност, адвокатът е бил лишен от адвокатски права още на 14.10.2016г., но прикрил тази информация от доверителите си и е продължил с измамите, уточняват от прокуратурата.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!