BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Варненци излизат на втори протест срещу унищожаването на борова гора над града


изсечената борова гора

изсечената борова гора

Така изглежда изсечената борова гора край Варна отвисоко
Снимка: Обществен център за околна среда и устойчиво развитие

Жители на селищно образувание Горна Трака край Варна започнаха петиция срещу изсичането на гората, която по кадастрална карта се води към Коджа тепе. Гората е била засадена с противоерозионна цел, против наводнения и за спиране на вятъра, твърдят местните хора и подготвят втори протест срещу унищожаването й.

В края на миналата година 4 дка 60-годишни борови масиви са унищожени без предупреждение на живущите в съседство, разказват хората. По думите им, гората е създадена през 60-те години на миналия век, след невиждано наводнение, причинило огромни материални щети.

По документи от преди години, заявяват хората, предназначението на гората е било „защитна гора“, но в момента то е сменено и вече е „друг вид дървопроизводителна гора“. На терена се планира построяването на 44 къщи, заради които ще бъде изсечена 25,3 декара иглолистна гора, обяснихаучастниците в първия протест в защита на гората.

По думите им от регионалната инспекция по опазване на околната среда не са правили оценка върху въздействието на околната среда (ОВОС), а отпадните води от бъдещите къщи е планирано да бъдат заустени в близкото дере.

За сечта са сезирани редица институции, включително и прокуратурата.

Петицията е адресирана до Министерството на земеделието, храните и горите, Европейската агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите и Българското дружество за защита на птиците.

Първият протест събра на мястото на изсечените дървета десетки граждани.
Снимка: Фейсбук страница на събитието

„След нелепите изказвания на разни хорица, че „гората вече е изпълнила предназначението си и няма нужда вече от нея“ гневът ни е още по-силен! Изправяме се срещу безграничната алчност, човешката глупост, наглост, безочие, незаинтересованост, некомпетентност!НИЕ НЯМА ДА СПРЕМ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕКРАТИ СЕЧТА!!!“, написаха в призива за протеста организаторите.

Протестиращите предупреждават, че при неизпълнение на искането им ще следва гражданско неподчинение и затваряне на пътя Варна-Виница.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!