BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВиК – Шумен ще взема втори заем за две години, за да си плати сметките за ток

Общинските съветници отхвърлиха искането на ВиК – Шумен за нов заем
Снимка: Диана Желязкова

ВиК – Шумен ще взема втори заем в рамките на две години, за да си плати просрочените задължения за електроенергия.  През 2018 г. дружеството изтегли тихомълком кредит от 2,5 милиона лева, с които погаси сметките си към доставчика „Енерджи Маркет“ АД.  Заемът беше взет без знанието на общинските съветници в Шумен, макар че след държавата Община Шумен е най-големият съдружник във водното дружество.

Сега ВиК иска съгласието на Общината за нов заем, пак заради просрочени сметки за ток. Този път дружеството ще взема 7,5 милиона лева от националния ВиК-холдинг. Размерът на натрупаните задължения  показва, че водният оператор в Шумен не е плащал ток от дълго време. А за какво се харчат парите му, при положение, че си спестява най-големия разход, остава въпрос без отговор. Ръководството на ВиК – Шумен не изпрати нито един свой представител на проведената днес сесия и така забърка истински скандал с искането си за нов заем, за който обаче не дава обяснения.

Освен с шокиращия размер на кредита, дружеството ядоса съветниците с поведението си, определено като обидно и абсурдно. Оказа се, че ВиК-операторът вече е започнал процедурата по заема и е насрочил общо събрание за 2 октомври т.г.. Съветниците обаче бяха информирани за това в последния момент, а днес управителката на ВиК – Шумен Жанета Панайотова и главният инженер се оказаха в командировка. По техните обяснения, нямало кой друг да отговаря на съветниците.

Това е обидно поведение!, заяви бившият кмет на Шумен Максим Иванов и саркастично коментира: Във ВиК работят около 300 човека, можеха поне един сменен майстор да изпратят. „Никой от ВиК не си дава труда да дойде и да обясни на съветниците за какво става дума, но очакват от нас да им гласуваме 7,5 милиона“, посочи екскметът на Шумен. Още един бивш кмет, Красимир Костов, коментира ситуацията и прогнозира, че водата в Шумен ще поскъпне драстично през следващите години. „Пазят тайна, докато ние плащаме най-скъпата цена на водата!“, възмути се Костов. 

За ново поскъпване на водата в Шумен предупреди и общинският съветник Добромир Драев, който се обяви категорично против искания заем от ВиК. „Дружеството от 3-4 години е декапитализирано, с изключително лоши финансови резултати, но досега не сме видели нито един директор на ВиК да представи пред общинския съвет някаква оздравителна програма“, подчерта Драев.  „Ние не знаем за какво ще се харчат исканите 7,5 милиона. Разбираме само, че ВиК една година не са си плащали сметките за ел. енергия“, заяви Добромир Драев и поиска незабавни отговори от управлението на ВиК и от националния холдинг за случващото се в Шумен.

За спешни отговори настоява и бившият председател на общинския съвет Даниела Русева.  “Къде са отивали парите ни, какво е плащано с нашите пари, след като не е плащана енергията? Как са натрупани толкова големи задължения за ток?“, попита Русева. Тя посочи, че ръководството на ВиК е длъжно да даде обяснения и за параметрите на искания заем – за какъв срок ще се тегли, при каква лихва, срещу какво обезпечение.

В писмено становище от министерство на регионалното развитие, представено пред съветниците, се обяснява, че в момента върви процедура по прехвърляне на държавния дял в дружеството (51 %) на новия холдинг. Даниела Русева обаче видя сериозно противоречие в становището, в което се казва, че „акцииите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК-дружества, следва бъдат внесени в капитала на холдинга през апортна вноска“. „Апортната вноска не значи, че се прехвърлят дялове, тя означава, че се прехвърля имущество, което си има цена. Дяловете се прехвърлят по съвсем друг ред по Търговския закон“, коментира Русева.  И постави основателния въпрос: защо ВиК – Шумен ще тегли заем от холдинга, вместо да получи цената на имуществото, което прехвърля? Естествено, никой не можа да отговори на този въпрос.

Заради липсата на информация съветниците отхвърлиха предложението на ВиК – Шумен за заем и решиха представителят на община Шумен да гласува против на предстоящото общо събрание на дружеството. Становището на общината обаче няма да има практическо значение, тъй като държавата със своя дял от 51% може сама да приеме решението за заема. Както вероятно ще се случи на насроченото за 2 октомври общо събрание на ВиК – Шумен.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!