BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Висшият адвокатски съвет призова да не се одобрява кандидатурата на Гешев

Снимка: Висш адвокатски съвет

Висшият адвокатски съвет призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да не одобрява кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, да бъде прекратена настоящата процедура по избора и да се насрочи нова. Това се разбира от позиция, публикувана в страницата на съвета и изпратена до медиите.

Според Висшия адвокатски съвет Гешев не притежава нужните качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания на правната общност, и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло. В позицията се подчертава, че съветът е изчакал достатъчно, за да оцени и концепцията на кандидата, и публичните му позиции, както и становищата на помощните комисии на ВСС в негова подкрепа.

В документа се посочват като „абсолютно неприемливи“ и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата част от разбиранията на Гешев, отразени в концепцията му, както и негови действия в качеството му на настоящ зам.-главен прокурор, с които се игнорира презумпцията на невиновност, засягат достойнството и честта на обвиняемите, като не зачитат и международните стандарти за защита правата на човека и основните свободи.

Миналата седмица Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище в подкрепа на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. В него се посочва, че той отговаря на всички професионални критерии и законови изисквания.

Междувременно процедурата за нов главен прокурор, който ще бъде на този пост в следващите седем години навлиза във финална фаза.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!