BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Властите в Шумен се отказаха от решението си за затваряне на заведенията


Заседание на Областния кризисен щаб в Шумен, архив
Снимка: Диана Желязкова

Областният кризисен щаб в Шумен се отказа от решението си да затвори всички заведения за хранене и развлечения в региона. Мярката беше гласувана преди два дни от щаба  и трябваше да влезе в сила от 16 ноември (понеделник). В последвалата заповед на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) обаче липсва забрана за консумация на място в заведенията.

Пред Радио Шумен областният управител Стефан Желев коментира, че мярката няма да влезе в сила, тъй като противоречи на заповедта на здравния министър от 12 ноември, според която заведенията в страната могат да работят от 6 ч. до 23:30 ч. По-рано здравните власти уверяваха, че областните щабове ще могат да предприемат допълнителни ограничителни мерки по места.

По думите на Желев решението за мярката е било взето от болшинството от хората в щаба без да е съобразено с други аргументи и “не може без да се помисли за последствията да влиза едно такова решение в сила”.

Ден след заседанието на щаба областният управител се е срещнал с представители на асоциацията на ресторантьорите, които се обявиха против решението за затваряне без нарочна заповед на здравния министър. След срещата Желев е изпратил писмо до РЗИ с обосновка да не се включва въпросната забрана в заповедта за противоепидемичните мерки и в крайна сметка тя не фигурира там.

Така заведенията в област Шумен продължават да работят според заповедта на здравния министър с работно време от 6 до 23:30 часа до 30 ноември.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!