BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Водещи журналисти от САЩ и Европа пристигат в София на 13 и 14 март за първата конференция на Световния прес институт


Илюстрация: WPI

Конференция на тема „Нови хоризонти пред журналистиката“ ще бъде организирана на 13 и 14 март в София от непрвителствените организации World Pres Institute и Асоциация на европейските журналисти – България. Събитието ще бъде подкрепено от Фондация „Америка за България“.

Сред основните говорители на конференцията са Джеймс Фалоуз от онлайн изданието „The Atlantic“, Майкъл Монтгомъри от Центъра за разследваща журналистика в Бъркли, Калифорния и Пол Стайгър – основател, главен редактор и президент на разследващата платформа „Pro Publica“ в Ню Йорк.

Повече за конференцията можете да прочетете – тук.

Как да се акредитирате за участие в конференцията – тук.

Според организаторите на конференцията в много отношения нашето време е най-доброто, но и най-лошото за разследващата журналистика. Големи трансгранични разследвания като Paradise и Panama Papers, разкриващи мрежа от тайни офшорни компании, създадени за да бъдат укрити огромни парични ресурси, доказаха, че журналистиката в обществен интерес и международното сътрудничество могат да генерират верига от реакции срещу укриването на данъци.

В България и региона, където свободата на печата – един от основните принципи на всяко демократично общество – е застрашена, разследващите истории са изключително необходими. В ерата на бързите новини, широко разпространената дезинформация и антижурналистическата реторика на лидери от различни страни по света, нуждата от критична журналистика става все по-осезателна. И макар че разследващата журналистика е скъпо занимание, отнемащо много време и усилия тя продължава да има централно значение за това правителствата да бъдат принуждавани да информират, но и да делегират правомощия на гражданите.

След основните теми на конференцията ще бъдат технологичните иновации и новите формати като подкаста, които могат да помогнат на репортерите да достигнат до повече читатели, слушатели и зрители.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!