BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Всичко тайно става явно, или колко е струвал един предизборен Празник на тиквата в Севлиево


Как информация, за която местната администрация в Севлиево твърдеше, че не съществува, се появи след съдебно решение през 2019 г.

Само два дни бяха необходими на Административния съд в Габрово, за да излезе с решение, че Община Севлиево е длъжна да предостави отказаната по-рано справка за разходите за организиране на празниците на града през 2019 г. Информацията, за която от институцията казаха пред съда, че „не съществува в правния мир“, се появи. „За истината“ обаче има основания да я смята за непълна. 

Всяка година дните около Петковден, 14 октомври, са празнични за Севлиево. В деня на Св. Петка, считана за покровителка на севлиевци, се отбелязва Деня на Севлиево. В по-ново време празникът успешно се съчетава с традиционния от началото на миналия век есенен панаир, а отскоро и с Празника на тиквата, който бавно се превръща в емблема на Севлиево и с който градът намира място в туристическите каталози.

През 2019 г. дните от 9 до 14 октомври съвпаднаха с предизборната кампания за местни избори. От общинската администрация не жалеха пари, за да могат севлиевци и гостите им да се забавляват, а кандидатът за трети кметски мандат Иван Иванов, издигнат от ГЕРБ, успешно вписваше в посланията си към избирателите всяко от празничните мероприятия чрез няколко фейсбук страници. Нямаше съмнение, че Празниците на Севлиево бяха впрегнати в предизборната кампания, което събуди допълнително любопитство колко и за какво беше похарчено.

На каква цена?  

За празничните дни Община Севлиево е платила близо 85 хил. лв. От тях 58 хил. лв. са от спонсори. Всички плащания са направени по банков път, се уточнява в отговор от институцията, получен три месеца, след като бе поискан.

За концерти и културни прояви, според изпратената справка, са платени 47 хил. лв. Всъщност сумата е по-голяма, защото ако се вгледаме в колоните с цифри, концертът на Миро, за който са платени почти 8 хил. лв., е отчетен в графа „организация, обезпечаване и промотиране“. В същата графа е отчетено и „Тиквенбургово шоу“ на Иван и Андрей, което е струвало 10 хи. лв.

За реклама, дизайн и брандиране за платени 4700 лв., 4500 лв. за проект, монтаж и демонтаж на сцена. Украсата на града е струвала 5 хи. лв., видеостената 3 хил. лв., традиционния кулинарен конкурс – 2.6 хил. лв.  

В графата „Концерти и културни прояви“ са посочени следните разходи: пътуващ фестивал „Улицата“ – 12 хил. лв. , шоу „Крале на скалата“ – 5 хил. лв., лазерно шоу – 10 хил. лв., концерт на Стефан Вълдобрев – 8.5 хил. лв., концерт на Християна Лоизу – 2.6 хил. лв. и спектакъл „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“ – малко под 9 хил. лв.

В справката липсват данни за изплатени хонорари на група „Сигнал“, Янка Рупките, Райко Кирилов, Йорданка Варджийска, квартет „Славей“, Бинка Добрева, Владислав Славов, Гъмзата и оркестър и Ути Бъчваров, всичките посочени в празничната програма, която и днес е публична на сайта на Общината. Защо за изброените изпълнители няма изплатени суми, не е ясно. Тъй като изключваме възможността участията им да са били дарение, то липсата на информация може да има само едно обяснение. За да стигнем до него обаче трябва да бъде разказано как цифрите по-горе стигнаха до „За истината“.

Справката, изготвена от Общината, в която липсват някои участници

Дългият път на един отговор

На 9 октомври м.г. „За истината“ поиска от Община Севлиево подробна справка за плащанията, с които са обезпечени Празниците на Севлиево, като изрично бе уточнено справката да обхване всички мероприятия, културни прояви, концерти, рекламни материали, медийни публикации и хонорари на ангажирани лица, по изява и платени публични средства.

Четиринайсет дни по-късно бе получен отговор, в който се казваше, че не е уточнено за кои точно празници става въпрос,  тъй като културният календар на Община Севлиево избилствал от празници и събития.

Първият отговор от Общината – не е уточнено за кои празници става въпрос, снимка: „За истината“

Същия ден „За истината“ изпрати уточнение до общинската администрация, в което бе подчертано, че исканата справка е конкретно за „Празниците на Севлиево“, анонсирани на официалната страница на Общината точно като „Празници на Севлиево”. В същото уточнение на служителите бе напомнено, че Празниците на Севлиево са винаги през октомври, а тяхната кулминация е на 14 октомври, когато е Денят на Севлиево. Тези дни винаги са наричани Празници на Севлиево, а не празник от културния календар на Общината. Към обяснението бе приложена снимка от страницата на Община Севлиево – банер, който рекламира въпросните празници и на който дните от 9 до 14 октомври са представени като „Празници на Севлиево“, точно както бяха упоменати в заявлението, с което бе поискана информацията.  

След още 14 дни дойде втори отговор. Той съдържаше само две цифри. Едната – сумата от дарения, която Общината е получила и разходвала за въпросните празници (58 хил. лв.) и сумата, похарчена от общинския бюджет за същото (26 604 лв.) Нито дума повече, никакво обяснение как са похарчени средствата.

Само две цифри срещу искане за подробна справка, снимка: „За истината“

Случаят отива в съда

Заради липсата на мотиви, с които на „За истината“ бе отказана информация, която смятаме за обществена, подадохме жалба срещу решението на Община Севлиево до Административния съд в Габрово. Заседанието по делото бе насрочено на 14 януари т.г., с изключително бързо произнасяне на 17 януари съдът излезе с решение.

С решението съдът отхвърли обясненията на Общината, че „не е изработвала такава информация и тя не съществува в правния мир“. В решението изрично е отбелязано, че „информацията е налична, тъй като извършвайки разходи за организацията и провеждането на празниците на Севлиево, общинската администрация, спазвайки правилата на счетоводната отчетност съхранява документи, отразяващи извършените разходи за пасочените мероприятия“.

Съдът подчертава още, че разходите, които всяка Община прави са служебна информация, „която касае конкретни дейности, свързани с дейността на институцията, а това касае гражданите и техните организации“. Гражданите имат право на информацията, се отбелязва още в съдебното решение, защото „въз основа на нея могат да си съставят мнение как, за какво и в крайна сметка къде отиват индиректно техните пари“. Съдът отчете също, че търсената информацията е от журналист, заради което тя „би могла да се разпространи по-широко сред обществеността, за да могат хората да си съставят мнение за дейността на Община Севлиево в тази насока“.

Отговор от трети опит  

Четиринайсет дни след съдебното решение, „За истината“ получи трети, този път по-подробен отговор. Както по-горе бе обяснено, в него липсваха данни за изплатени хонорари към част от участниците в есенните празници. Дали заради представените най-напред само две цифри, не бе наложително окончателната справка да бъде нагласена по тях? Това разбира се е само предположение, но както се вижда немалка част от изпълнителите са имали концерти, за които не им е платено. Заради това е логично да се заключи, че информацията е трябвало да се побере в предварително зададената рамка. Освен, ако наистина участията са били дарение за Общината, т.е. група „Сигнал“, квартет „Славей“, Янка Рупкина и останалите изпълнители, да са имали изцяло благотворителни концерти. Ако беше така обаче, защо тези участия не са представени като спонсорство, също няма отговор.

С мирис на печена тиква

От 9 до 14 октомври 2019 г. Севлиево осъмваше с мирис на печена тиква и замръкваше с лазерно шоу, фойерверки и шествия на улични артисти. На две отделни сцени във всеки от празничните дни концерти имаха едни от най-популярните имена в българската поп, рок и фолк музика. За непознатото дотогава разточителство севлиевци къде на шега, къде сериозно подхвърляха: „Добре, че има избори, за да видим на живо толкова звезди“.

Дали Празниците на Севлиево влязоха в употреба за предизборни цели и колко в действителност бе похарчено за четири дни, както стана ясно е въпрос, чийто отговор общинската администрация опитваше да спести поне до след изборите. И успя.

Съдебното дело бе спечелено с помощта на правния екип на Програма Достъп До Информация

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!