BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Върховенството на правото е поставено в опасност, предупредиха българските адвокати


Снимка: WilliamCho в Pixabay.com

Общото събрание на адвокатите в България единодушно прие декларация, в която настоява за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес и изразява тревога от случващото се в държавата. Декларацията е приета със 169 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“.

В документа, чийто пълен текст беше публикуван в правният сайт Lex.bg , българските адвокати изразяват тревога от случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което, според тях, поставя в опасност законността и върховенството на правото.

В декларацията, адвокатите призовават представителите на трите власти за отговорно и конститцуионосъобразно поведение при упражняване на правомощията им като настояват за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес, който да е плод на дългосрочна държавна политика, а не резултат на моментна необходимост, защото без предвидим законодателен процес правовата държава е невъзможна.

„Установената парламентарна практика законодателният процес да протича преимуществено без обществено обсъждане, да се променят множество закони чрез преходни и заключителни разпоредби на несвързан с тях друг закон, създава предпоставки за законодателен произвол и усещане за правна несигурност“, се посочва в декларацията.

В нея адвокатите призоваваме още изпълнителната власт да бъде активна при упражняване на всички свои правомощия, но да зачита правата на гражданите и независимостта на съдебната власт, като упражнява правомощията си в условия на прозрачност, добросъвестност, своевременност и широк обществен дебат.

Членовете на общноста изразяват своята увереност, че магистратите ще имат силата и смелостта да не позволяват недопустимо вмешателство в своята работа и ще опазят независимостта на съдебната власт, включително от намесата чужди държави, и ще действат единствено съобразно закона и вътрешното си убеждение.

„С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на Прокуратурата и Главния прокурор.
Днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото.“, пише още в декларацията.

Там където свършва правото, започва произволът, припомнят в заключение българските адвокати.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!