BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В България: коронавирус и още три скрити – на диктатурата, глупостта и популизма


Снимка: на Daniel Roberts от Pixabay

Сега, когато заради кризата с коронавируса общественият организъм е сериозно отслабен, в атака преминават скритите вируси на глупостта, популизма и диктатурата. Примерите се множат с всеки изминал ден, пише Ясен Бояджиев в анализ за „Дойче веле“. Заглавието е на редакцията.

Спомнете си какви страсти се разгоряха при приемането на закона за извънредното положение около включването на военните в борбата срещу епидемията от коронавирус. Е, те и досега не са се включили (дано не се налага), но затова пък мнозина, определящи се като „държавници“, надянаха униформите и се заеха да ни бомбардират с военновременни идеи и действия. Някои от които са не само безсмислени, но и по-опасни от това военнослужещи да помагат на полицаите на улицата.

Благородно, но вредно

На някои идеята да бъдат задължени супермаркетите да отделят половината си площ за български храни може да им се е сторила благородна. Но ако беше приложена, щеше само да навреди, без да реши проблема с достъпа на някои производители до потребителите. Защото този проблем датира далеч преди сегашната криза, нарича се ниска конкурентоспособност, не произтича от наличието на търговски вериги и се решава с други средства.

Предвидимият ефект от такава административна принуда много лесно би станал твърде неприятен: бъркотия по веригата на доставки, дефицити, по-високи цени. Слава богу, идеята бе приета в доста омекотен вариант, който едва ли ще помогне някому, но и вредите ще са по-малко. „Търговските вериги победиха правителството“, коментира разочарована „държавничка“. Не, макар и само частична, победата е за здравия разум.

Да затворим България

С още по-радикално предложение излезе военният министър: да се спре вносът на плодове и зеленчуци, докато не се оберат и продадат българските. Предложението е равносилно на самооттегляне от общия пазар (като стъпка към напускане на ЕС) и на практика много бързо би довело икономиката до катастрофа.

Естествено, това предложение няма как да бъде прието (поне засега). Но щом един вицепремиер може да стигне до такава идея, положението явно е плашещо.

Мракобесие

Прокуратурата пък премина направо към действия, като без да се церемони, повдигна на председателката на фармацевтичния съюз обвинение за „изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите“ и ѝ наложи гаранция от 20 000 лева. Все едно е звъннала в някоя болница с фалшив сигнал за бомба. А всъщност е говорила за неща, за които говорят СЗО, ЕК, Европейската агенция по лекарствата, ръководители на болници и на цели държави.

Мнозина отбелязаха, че по същата логика заради катастрофичните им изказвания могат да бъдат обвинени дори премиерът и ген. Мутафчийски. Това мракобесие обаче има друг, съвсем реален ефект: всеки (особено медиите) трябва много да внимава какво говори, когато описва смразяващото лице на пандемията по света. Или, не дай боже, му дойде на ум да коментира мерките на властта.

Скритите вируси

Ето какво обединява изредените примери: опасността да счупим и убием онова, което продължава да работи въпреки кризата. Също както коронавирусът поразява вътрешните органи.

Сега, когато общественият организъм е сериозно отслабен, в атака преминават криещите се в него вируси на глупостта, популизма и диктатурата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!