BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В памет на… габровците, които ни напуснаха през 2019 г.

През 2019 г. ни напуснаха известни личности от обществения, политическия и културния живот на Габрово. В края на отминаващата година нека да си спомним за тях и приноса им към Габрово.

Почина футболната легенда от Габрово Иван Вуцов

Иван Вуцов
Иван Вуцов. Снимка: Rob Croes / Anefo – Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

На 18 януари почина големият български футболист и треньор Иван Вуцов, родом от Габрово. Габровецът си отиде на 79-годишна възраст. Иван Вуцов е единственият, който класира България на Световно и като играч, и като треньор, и като ръководител на БФС. Повече за кариерата на именития Вуцов четете в статията на Габрово Daily: Иван Вуцов – габровецът, който три пъти класира България на Световното по футбол

Почина първият демократично избран кмет на Габрово Иван Ненов

Иван Ненов

Иван Ненов е кмет на Габрово от 1991 до 1995 г. От 1995 г. до 1999 г. е председател на Общински съвет – Габрово. В неговия кметски мандат е създадено и осветено знамето на града, поставен е географският център на България в местността Узана, завършени са Спортна зала „Орловец“ и блок „Дунав“. По времето на Иван Ненов Габрово става демонстративна зона за енергийна ефективност. Той създава клуб „Приятели на Белгия“ и е в основата на изградените партньорства на Габрово с белгийския град Аалст и швейцарския град Тун.

Почина писателят и почетен гражданин на Габрово Йордан Хаджиев

Йордан Хаджиев. Източник: Дом на хумора и сатирата
Йордан Хаджиев. Източник: Дом на хумора и сатирата

В началото на годината почина Йордан Хаджиев – почетен гражданин на Габрово, писател и юрист. Известен е с книгата “Характерни особености на габровския хумор”.

Напусна ни дългогодишният габровски журналист Петър Цокев

Габровският журналист и писател Петър Цокев. Снимка: Дружество на писателите Габрово
Габровският журналист и писател Петър Цокев. Снимка: Дружество на писателите Габрово

На 14 февруари 2019 г. на 81-годишна възраст почина журналистът и писател от Габрово Петър Цокев. През периода 1964 – 1997 г. е журналист и редактор в габровския вестник „Балканско знаме“, в който завежда отдел „Култура“ и с известно прекъсване е водещ редактор на изданието му за литература и изкуство. След пенсионирането си през 1997 г. работи като журналист на свободна практика. Носител на орден „Кирил и Методий“ и на почетния знак на Габрово.

Напусна ни Петранка Колева – редактор в БАН, бивш директор на Априловската гимназия

Петранка Колева, автор на "Априловски свод". Снимка: Личен архив
Петранка Колева, автор на „Априловски свод“. Снимка: Личен архив

На 29 януари 2019 г. в София почина литературоведът и дългогодишен редактор в „Българска енциклопедия“ при БАН Петранка Колева. Габровката е известна с приноса си към историята и културното наследство на Габрово и България като редактор на енциклопедичните трудове „Априловски свод“, „Кирило-Методиевска енциклопедия“, „Енциклопедия България“. Носител е на орден „Кирил и Методий”, I-ва степен.

Напусна ни поетът хуморист Иван Младенов

Иван Младенов. Източник: Дружество на писателите Габрово
Иван Младенов. Източник: Дружество на писателите Габрово

На 6 февруари 2019 г. почина поетът хуморист Иван Младенов. Той е един от основателите на местното писателско дружество. Носител е на почетния знак на Съюза на независимите български писатели.

Напусна ни художникът Миню Бонев

Габровският художник Миню Бонев © ХГ Христо Цокев

През ноември почина габровският художник Миню Бонев. През 1977 г. той започва творческата си кариера като приложен график и художествен редактор в държавното стопанско предприятие „Реклама” – Габрово. За 17 години, в които художникът е работил в сферата на приложната графика и графичния дизайн, създава повече от 50 търговски и фирмени марки и лога в целия регион на Габрово, Ловеч и Велико Търново. За хората Миню Бонев е добре познат като живописец. За целия си творчески живот Миню Бонев участва в над 30 международни и местни пленера по живопис. Участва в международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, биеналето за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето” – Бургас, биенале на малките форми – Плевен. Носител е на наградата за живопис на Община Габрово за 2004. На 4 април 2014 година в ХГ „Христо Цокев” бе открита деветата  самостоятелна изложба на художника.

Габрово загуби един добър човек – Николай Боев си отиде внезапно само на 41 години

Николай Боев. Снимка: Личен архив

Габрово се сбогува с един свой съгражданин – журналистът и експерт „Връзки с обществеността“ Николай Боев. Той почина внезапно на 23 юли само на 41-годишна възраст. Множество приятели и близки на Николай се стекоха на опелото, което се състоя на 25 юли в църквата „Успение Богородично“ в Габрово.

Габрово се прости с д-р Любомир Узунов

Д-р Любомир Узунов

През октомври внезапно ни напусна д-р Любомир Узунов. Стоматологът загина при тежка катастрофа след челен удар от автомобил, шофиран от 18-годишен младеж с шофьорска книжка от едва седем месеца.

Материалът В памет на… габровците, които ни напуснаха през 2019 г. е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!