BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Пловдив изключват електронно-билетната система в градския транспорт


Снимка: „Под тепето“

Електронното таксуване в автобусите и по спирките на градския транспорт ще бъде изключено днес, съобщи пред журналисти зам.-кметът Тодор Чонов. Билети и карти ще могат да се закупуват само от кондукторите, както и от пунктовете за продажба на пътни документи в районните кметства и определените гишета от община Пловдив.

Причината е, че испанската фирма „Индра“ не е подала документи до Българския институт по метрология и НАП, заради което системата в градския транспорт не бе сертифицирана според изискванията на Наредба №18. Последиците от това ще бъдат прибавени към иска срещу компанията, който Общината е завела в Окръжен съд- Пловдив. Засега той е на стойност 1,5 милиона лева. Един милион от тях е неустойка за забавянето, а 500 хиляди лева за неизпълняването на гаранцията. Предстои да бъде добавен към иска и неизпълнението по Наредба №18, поясни Чобанов. Община Пловдив вече е получила 489 000 лева от гаранцията на „Индра“.

Апаратурата засега няма да бъде демонтирана от автобусите, но това може да се случи след време, когато Общината започне да решава проблема с неработещото безкондукторно таксуване.

„В момента нямаме друг шанс, освен да използваме всичко от оборудването на Индра- информационните табла по автобусите и спирките, валидаторите и прочие. Започнахме пазарно и техническо проучване, което ще ни помогне във взимане на решение какво да заложим в техническата спецификация за бъдещата обществена поръчка. Има три инвестиционни намерения на фирми за решения за електронно разплащане чрез валидатори и банкови карти. Предоставяме им възможността да оборудват по един автобус, каним и други фирми”, обясни Тодор Чонов, цитиран от електронното издание „Под тепето“.

Все още е много рано да се каже, кога електронно-билетната система ще заработи в Пловдив, поясни Тодор Чонов. По думите му испанската компания е доставила всичко, както е заложено по проект, то поотделно работи, но не и в цялост.

За тази година има предвидени 600 хиляди лева за поддържане системата на Индра, до избор на друга фирма. На този етап все още не е ясна цената, която ще трябва да бъде платена за цялостното въвеждане на системата и заработването й. От Общината са решили да използват всичко от техническото наследство на Индра, което може да бъде използвано, но и немалка част от оборудването в автобусите ще бъде демонтирано и заменено с ново. Консорциумите, заявили желание да въведат електронна система на таксуванеимали разработени такива проекти в София, Стара Загора, Бургас, Русе и други градове.

Фирмите предлагат за тяхна сметка да доставят оборудването и да го сервизират, срещу месечни вноски. Другите варианти пред общината са закупуване на оборудването и поддръжка със собствени средства, или изчакване на новия програмен период за кандидатстване за европейско финансиране за модернизиране и надграждане на такива системи. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!