BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В разгара на предизборната кампания частен съдебен изпълнител ще продава Бюрото по труда в Шумен


Снимка: Диана Желязкова

В разгара на предизборната кампания помещенията на Бюрото по труда в Шумен ще бъдат пуснати на търг от частен съдебен изпълнител, а служители и граждани се притесняват, че заради липсата на правителство могат да се озоват на улицата.  Обявление, залепено на сградата на трудовата борса на ул. „Цар Иван Александър“ съобщава, че на 22 март ще се проведе публична продажба на помещенията при начална цена от 304 000 лв.

Това е вторият опит за продажба на Бюрото по труда в Шумен, а социалното министерство още няма решение на проблема със сградата, макар че казусът е от две години. Нещо повече – министерството ще чака резултата от публичната продажба и в зависимост от това дали ще се намери купувач, ще търси изход от ситуацията. Това стана от изявленията на социалния министър Деница Сачева на последния парламентарен контрол, когато шуменският депутат Иван Иванов зададе актуален въпрос за съдбата на шуменското Бюро по труда.

Трудовата борса се помещава на три етажа в сградата на ул. „Цар Иван Александър“, но имотът е собственост на обявената в несъстоятелност държавна фирма „Универс“ ЕАД.  Фирмата е в ликвидация и през 2019 г. съдия-изпълнител пусна имота на търг с начална цена 365 760 лв. заради неплатени задължения на държавната фирма. Тогава обаче не се явиха купувачи и процедурата беше прекратена.

Междувременно социалното министерство проведе разговори с областния управител на Шумен и с кмета на града в търсене на изход от ситуацията. В резултат през 2019 г. община Шумен реши да предостави безвъзмездно на Бюрото по труда сградата на бивше училище, закрито през 2009 г.  Тази идея така и не се реализира, защото на училището е трябвало да се направи скъп ремонт, обясни с днешна дата министър Сачева. Тя призна и че не са успели да постигнат договореност с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е едноличен собственик на капитала на обявеното в ликвидация дружество „Универс“. На практика в Шумен се продава държавна собственост на едно министерство, в която е настанена държавна служба на друго министерство, но преговорите между двете министерства така и не са довели до резултат, се разбра от министър Сачева. Предшественикът на Сачева, бившият социален министър Бисер Петков, пък беше обещал от парламентарната трибуна, че ще предприеме действия за запазване на сградата в Шумен.

Но нищо такова не се е случило и сега се прави втори опит за продажба на Бюрото по труда. Социалното министерство пък ще чака изхода от търга, вероятно с надежда, че и този път няма да има купувачи. „Към настоящия момент не се налагат промени в режима на работа на дирекцията и тя продължава дейността си съгласно утвърдените правила… На този етап, поради липса на друга подходяща сграда, не е възможно преместването на Агенцията, но в зависимост от резултата от обявената процедура за публична продан, МТСП и Агенцията по заетостта ще продължат да търсят решение на въпроса, а именно вероятното им преместване в друга сграда“, заяви социалният министър.

„От вас очаквах по-сериозно отношение, очаквах да заявите от тази трибуна, че ще се погрижите да не нарушавате нормалния ритъм на работа в Шумен“, репликира депутатът Иван Иванов. И посочи, че на 23 март, когато се очакват резултатите от публичната продажба, социалният министър ще бъде в предизборна кампания. „А кой ще се занимава с този казус? Ако на 23 март се продаде този имот, какво ще се случи?“, попита народният представител от парламентарната трибуна.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!