BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Севлиево общински служители също са получили пари по „Патронажна грижа за възрастни и хора с увреждания“


Столичният район „Красно село“ не е единственият, в който общински служители са получили възнаграждения за това, че са изпълнявали дейности по проект „Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В Севлиево по същия проект чиновници са получили общо 33 хил. лв. Парите са изплатени на двама началник отдели, директор на дирекция, ръководителя на Домашен социален патронаж в града и двама главни експерти.

Не е ясно на какво основание са направени плащанията, тъй като справка в системата за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз ИСУН 2020 не показва сред дейностите по проекта да има екип за неговото управление. Според същата система проектът има за цел да подпомогне лица от уязвими групи, включително с увреждания и невъзможност да се грижат сами за себе си в условията на пандемичен взрив от Ковид-19, но и които са в най-голяма степен застрашени от заразяване с вируса. Грижите включват подпомагане и на карантинирани лица.

Подпомагането трябва да стане чрез изпълнение на три дейности. Всъщност три са описани в системата ИСУН, но на практика две от тях буквално се припокриват. Първата дейност предвижда наемането на персонал, който да организира и изпълнява доставка на храна, продукти от първа необходимост и лекарства на лица, които не могат да си набавят тези стоки самостоятелно. За изпълнение на тази дейност като необходими са посочени организатор, който да приема заявките на нуждаещите се и организира дейността на асистентите. Между десет и петнайсет асистенти, в зависимост от необходимостта и динамиката на ситуацията, трябва да обслужват хората по домовете. На тяхно разположение е и шофьор.

Втората дейност по проекта също включва доставка на храна, хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост. Новото при нея е, че предвижда заплащането на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги, „със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора“.

Третата заложена по проекта дейност е осигуряване на лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати за лицата, предоставящи услугите, т.е. купуване на маски, ръкавици, дезинфектанти и костюми на персонала. Въпреки, че в разписаните дейности няма и ред за допълнителни разходи, които да покрият управлението на проекта, ръководителят на проекта, който работи като началник отдел в Община Севлиево, е получил 5 709 лв. Счетоводителят, който работи на трудов договор като директор на дирекция в Общината, е получил 5640 лв. Почти 3 000 лв. са изплатени на координатора, който извън проекта е директор на Домашен социален партронаж. Техническият сътрудник е получил 4 800 лв., в администрацията той е главен експерт. Още 5 019 лв. е получил експертът „Човешки ресурси“ по проекта, в Община Севлиево той работи като главен експерт и началник на отдел. Цитираните суми са чисти, т.е. в тях не влизат задължителните осигуровки за сметка на работодателя, които в случая отново са за сметка на бюджета на проекта, насочен към подпомагане на неподвижни, трудно подвижни, възрастни и самотни хора. Този проект е на обща стойност 160 хил. лв.

И една подробност – проект „Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ има два компонента. Сумите по-горе са изплатени по компонент 2, чиято дата на стартиране е март 2020 г., а приключването е през юни т.г. С това времетраене проектът за малко се припокрива с друг, със същото име, но с добавката „компонент 3“, който е за два пъти по-голяма сума, но парите на общинските чиновници, изплатени по него, са значително по-малко от тези, получени в разгара на Ковид пандемията за подпомагането на хора, изпаднали в невъзможност да се справят сами. По този проект най-голямо е възнаграждението на счетоводителя – малко над 3 хил. лв., а общата сума, разпределена между чиновници в севлиевската общинска администрация е 7733 лв.

Данните по-горе са получени от Община Севлиево в отговор на „За истината“ на въпроси, изпратени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!