BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В четвъртата фаза на ваксинацията да влязат всички желаещи, поиска Борисов


премиерът Борисов на среща с представители на Националния оперативен щаб

премиерът Борисов на среща с представители на Националния оперативен щаб

Снимка: Правителствена информационна служба

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър.

„Резеитата, ваксинационния щаб – събота, неделя на макс трябва да ваксинирате. Защо хора, които желаят, да не могат да си сложат днеска ваксина, а ние да кандардисваме…“, попита Борисов. Искам по 10 хил. на ден минимум да се ваксинират, поръча министър-председателят и нареди четвърта фаза от ваксинационния план да се обедини с всички желаещи след като се приключи с имунизацията на медиците.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната.

„Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина – на компанията „Джонсън и Джонсън“.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната.

Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!