BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Габровецът Момчил Цонев е номиниран за “Будител на годината 2020”, гласува се до 31 октомври

Габровецът и създател на Габрово Daily Момчил Цонев е сред десетте финалисти в националната кампания „Будител на годината 2020“, организирана от Българското национално радио. До 31 октомври 2020 г. продължава гласуването онлайн, за да бъде избран тазгодишният носител на отличието. Вижте в статията как се гласува.

Момчил е избран сред 117 номинации, получени в тазгодишната кампания, а журито по избора на финалистите е било в състав председател д-р Милен Врабевски и членове проф. Огнян Герджиков, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова.

Ето и представянето на Момчил Цонев в кампанията „Будител на годината“:

Момчил Цонев е журналист, писател и културен мениджър. Създател е на общностната медия за доброто „Добрите българи” dobrite.bg, на сайта „Сторник” stornik.org за поселищна история, генеалогия, езикознание и етнография, на фестивала за улични изкуства 6Fest с издания в Габрово и Пловдив. Стартира каузата „Добрите българи” през 2013 г. като Фейсбук страница, а от края на 2019 г. – и като сайта dobrite.bg, кадето популяризира примера на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал, град.

Веднага след обявяването на извънредното положение заради Covid пандемията, Момчил Цонев стартира кампанията „Доброто ще победи“, като споделя призиви на болници за помощ и за доброволци, разказва за героите на извънредното положение, споделя добрите новини. 

Още като ученик Момчил събира родови истории, думи, песни и обичаи, снима възрастни хора, взема интервюта. През 2019 г. обединява тези занимания в уебсайта „Сторник”, където свои истории публикуват и хора, и музеи. През 2019 г. създава нов събитиен формат “Нощ на историите”, в който популярни личности разказват лични, семейни, родови или селищни истории и го провежда в София и Пловдив. 

За родния си град Габрово създава първата градска онлайн енциклопедия у нас Gabrovowiki, първата градска компютърна игра Gabroville, онлайн музей на Габрово и поредица от исторически книги „Габрово – живият град“.

Гласувай за Момчил Цонев

Вижте и специалното видео за Момчил Цонев, създадено от кампанията „Будител на годината“:

Припомняме, че през 2019 г. Момчил беше обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България от Международната младежка камара. Заради културния му принос към родния град Габрово Момчил Цонев беше отличен и в шестото издание на инициативата за млади успели българи “40 до 40” през миналата година.

Как се гласува за „Будител на годината“?

Гласуването е онлайн и продължава до 31 октомври 2020 г. От един IP адрес може да се гласува веднъж на ден на сайта bnr.bg, както и на порталите на всички национални и регионални програми на БНР и на интернет страницата на Радио България. „Будителят на годината“ по традиция ще се огласи на 1 ноември. Може да гласувате ТУК.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!