BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Габрово – живият град“ и Габрово Daily с кампания „Великите габровци“

Историческата поредица и фейсбук страница „Габрово – живият град“ и Габрово Daily стартират кампанията „Великите габровци“ по повод 160 години от обявяването на Габрово за град.
„Великите габровци са онези наши предци, които имат най-голяма заслуга за превръщането на Габрово в символ – свободолюбивият град на балканджии, пазителят на Шипченския проход, люлката на новобългарското образование, индустриалното чудо на България. Целта на кампанията е да си припомним техните имена и дела. Защото едно общество е толкова напредничаво и значимо, колкото най-изявените му представители“ – споделя Момчил Цонев, създател на „Габрово – живият град“ и Габрово Daily.

КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ КАМПАНИЯТА “ВЕЛИКИТЕ ГАБРОВЦИ”?

Кампанията стартира на 18 май 2020 г. – Международен ден на музеите и ден след Деня на Габрово 17 май. За да се включите с предложение в кампанията, трябва да направите следното:
2. До 18 юни 2020 г. в коментар под тази снимка в групата всеки неин член може да прави предложение за име на бележит габровец от миналото, който да бъде включен в кампанията. Приканваме ви освен име да споделяте и аргументация защо смятате, че конкретната личност трябва да бъде включена в гласуването за “Великите габровци”. Може да публикувате предложенията си и в отделна публикация в групата, като анонсирате, че става дума за кампанията „Великите габровци“. Може да изпращате вашите предложения и на електронната поща info@gabrovomuseum.bg.
След 18 юни резултатите от допитването ще бъдат обобщени и ще се публикува анкета във Фейсбук групата “Имало едно време в Габрово”, в която всеки член на групата ще може да гласува за определена историческа личност.
Поредицата „Великите габровци“ се появи за първи път в историческата Facebook страница „Габрово – живият град“ през февруари 2013 г. като галерия от колажи, разказващи за най-бележитите ни съграждани. През 2019 г. включихме галерията и в сайта Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg. След онлайн кампанията нашата по-голяма цел е да издадем и книга, посветена на Великите габровци. Форматът за най-великите национални личности е познат по света – през 2002 г. телевизия Би Би Си излъчва „100-те най-велики британци“, а по този формат през 2006-2007 г. БНТ прави кампанията „Великите българи“.  Габрово Daily е новатор в създаването на подобни местни инициативи – през 2018 г. учреди и връчи отличието „Габровец на годината“ за съвременни личности от нашия град с принос към обществото или постигнати успехи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!