BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище на 14 януари (ПРОГРАМА)

Национална Априловска гимназия

На 14 януари Габрово и Националната Априловска гимназия ще отпразнуват 185 години от създаването на първото новобългарско светско училище през 1835 г., чийто наследник е НАГ. Тържеството ще премине под мотото „СъзДаваме празник“, съобщават от гимназията.

В 12:35 ч. ще започне интелектуалната  игра за ученици „Шифърът на Априлов“, създадена по идея на Кольо Генев от випуск’2012 и превърнала се в неизменна част от празника вече десета година.

Тържественият ритуал ще бъде от 14:45 ч. пред паметника на Васил Априлов.

В 15:15 ч. в Националния музей на образованието ще бъде показан филм за благодетеля Васил Априлов. В библиотеката на музея ще се проведе историческа викторина за осмокласниците. В същия час в Актовата зала на НАГ е организирана среща на училищната общност с кмета на Габрово Таня Христова и журналиста от БНТ Николай Минков, възпитаник на Националната Априловска гимназия.

Паралелно, също от 15:15 ч., в някои от класовете ще текат празнични часове под наслов  „Вдъхновяващи диалози за професията учител“, а в учителската стая е предвидена среща на поколенията „Чай с история“, на която са поканени бивши учители, възпитаници и гости на Априловска гимназия, с презентация със снимки от миналото и настоящето.

В програмата са включени три творчески  ателиета. Инсталация с 185 птици в полет,  изработена от деветите класове, ще оформи пространството до портрета на патрона Васил Априлов в новото крило на сградата. Десетите класове са създали артинсталация с предмети, снимки и печатни материали, свързани с историята на Априловото училище. „Стълба на времето“ е третото ателие, дело на единадесетокласниците,  в което Априловци ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов.

Кулминацията на юбилея е спектакълът „Дивният  огън“ от 16:30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище през 1935 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Априловската гимназия празнува по нов стил на 14 януари. Историческата дата, на която се е случило откриването на Габровското училище, чийто благодетел е Васил Априлов, е 2 януари 1835 г. Прочетете повече в статията на Габрово Daily тук.

Повече за историята на Априловската гимназия четете в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki тук.

Материалът Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище на 14 януари (ПРОГРАМА) е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!