BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Габрово се включва в европейската инициатива „Нощ на театрите“

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ за втора поредна година ще се включи в европейската инициатива „Нощ на театрите“. Събитието, под наслов „Tи променяш играта.

Играта променя теб“, ще се проведе на 16 ноември 2019 г., събота, в 18 български града, където са организирани 150 прояви. То от своя страна ще се случи в 11 европейски държави по едно и също време, като цели да събере всички зрители и почитатели на театралното изкуство.

В Габрово Нощта на театрите ще започне с „Ден на отворените врати“ в театъра и ще завърши с вечерно представление на „Свекърва“ от 19.00 часа. ДТ „Рачо Стоянов“ ще посрещне посетители три пъти през деня на 16 ноември, които ще бъдат организирани в три групи. Те ще се запознаят с различни дейности, свързани с подготовката на представление. Ще видят за първи път отблизо кой какво прави и за какво отговаря преди началото на спектакъла. Така зрителите ще придобият съвсем непосредствен и практически опит как работи театърът, какви специфични елементи от дейността му го различават от другите културни институти в града като музеи и художествени галерии.

Първата група ще започне обиколката на театъра от 11.00 часа, която ще приключи в 12.30 часа. Следващата група се очаква в 13.00 часа като посещението ще продължи до 14.30 часа. Третата група ще бъде посрещната в 15.00 часа и ще разгледа театралното пространство до 16.30 часа. По време на обиколките зрителите ще видят как се изгражда декор за представление, как се прави сценичен грим и как се подготвя гардероба на даден спектакъл. Ще участват в пробите на осветлението и озвучаването на постановката. За всяка група са предвидени различни дейности от работния процес на театъра преди представление, които няма да се повтарят при обиколките.

Гид на зрителите ще бъде актьорът от габровската трупа Любен Попов, който публиката познава добре освен от малкия екран, също и от постановките „Начало на спектакъла“, „Транзит“, „Чешити“ и много други от репертоара на театъра. Той ще ги запознае с тънкостите на актьорската игра, ще им разкаже какво изискват най-често режисьорите от актьорите и как протичат репетициите на маса преди представлението да заживее своя живот на сцената.

Специално за „Нощта на театрите“ ще има изненада за публиката. От ДТ „Рачо Стоянов“ ще подготвят макет в човешки ръст на главната героиня от последния им хит „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев. Всеки от посетителите ще има възможност да си направи забавна снимка, преобразен като „свекърва“.

Представлението „Свекърва“ започва в 19.00 часа. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Ролите се изпълняват от артистите на Габровския театър – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев. Билетите за постановката са на специални цени по случай събитието и могат да бъдат закупени от касата на театъра или онлайн на https://bit.ly/2PVUhNh.

„Нощ на театрите“ е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 7 години (от 2013 г. до сега) събира български творци, зрители, почитатели и театрали заедно да преживеят арт събития, посветени на театралното изкуство. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Sibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платфрома, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!