BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Габровските събития на 2019 г. (ОБЗОР на Габрово Daily)

Път Габрово - Севлиево

Какви събития белязаха 2019 г. в Габрово? Медията Габрово Daily направи традиционния си обзор въз основа на публикациите си през годината. Вижте габровските събития на 2019 г. в икономиката, културата, образованието, инфраструктурата, спорта. Вижте и какви инциденти се случиха през годината. Какво породи и общественото недоволство на габровци през 2019 г.

ИКОНОМИКА

Област Габрово с най-много изплатени средства по еврофондове в страната

Най-много европейски средства на човек от населението се усвояват в област Габрово, посочи анализ на Института по пазарна икономика (ИПИ) – 3234 лв./човек към 30 юни 2019 г. На второ място е област София – 3129 лв./човек. Изчисленията са на база на средногодишното население на областите през 2018 г.

Габровският завод „АМК“ със зелен сертификат

Габровският завод на немската компания „АМК“ вече изработва своята продукция изцяло с енергия, произведена от възобновяеми източници. Калоян Иванов, управител на АМК България, получи специално удостоверение за зелена енергия – т.нар. зелен сертификат – от „Енерго Про Енергийни услуги“.

АМК със зелен сертификат от Енерго Про. На снимката отляво надясно: Николай Марков – прокурист АМК , Богомил Недевски – началник Продажби на ключови клиенти в ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги, Калоян Иванов – Управител АМК България, Манфред Павлик – Мениджър АМК – Германия. Снимка: Енерго Про
АМК със зелен сертификат от Енерго Про. На снимката отляво надясно: Николай Марков – прокурист АМК , Богомил Недевски – началник Продажби на ключови клиенти в ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги, Калоян Иванов – Управител АМК България, Манфред Павлик – Мениджър АМК – Германия. Снимка: Енерго Про

„Габинвест“ ЕООД с Награда на германската икономика за социална ангажираност

Габровската фирма „Габинвест“ ЕООД беше отличена с трето място в категория „Социален ангажимент“ на Наградата на германската икономика за 2018 г. Управителят на фирмата Томас Фройндорфер получи отличието на официална церемония на 24 януари 2019 г. в Софийската градска художествена галерия.

Томас Фройндорфер вляво) от „Габинвест“ ЕООД получава отличие в категория "Социален ангажимент"на Наградата на германската икономика за 2018 г. © ГБИТК
Томас Фройндорфер вляво) от „Габинвест“ ЕООД получава отличие в категория „Социален ангажимент“на Наградата на германската икономика за 2018 г. © ГБИТК

ОБРАЗОВАНИЕ

Технически университет Габрово отпразнува своята 55-а годишнина

Тържество за 55-годишнината на Технически университет Габрово, зала „Възраждане“, 14.11.2019 © Областна администрация Габрово

През ноември Технически университет Габрово отпразнува своята 55-годишнина, а гости на тържественото честване дойдоха от различни университети в света, партньори на нашия университет, ректори на български университети. Чуждестранните гости бяха от Германия, Япония, Чехия, Украйна, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония.

Технически университет Габрово направи първа копка на Център за компетентност за близо 24 млн. лв.

Първа копка на Център за компетентност в Технически университет Габрово © ТУ Габрово

На 5 септември Технически университет Габрово направи символично първа копка на Център за компетентност. Така стартира преустройство на сграда за изследователски лаборатории, семинарни зали и координационни офиси, а така също и на специализирана лаборатория и производствено хале, които се намират в непосредствена близост до нея.

Националната Априловска гимназия – „Млад будител“ за 2019 г. на Националната библиотека

Ученици от НАГ Габрово и тяхната преподавателка Стефка Костадинова получават отличието „Млад будител“ © НБКМ, Стефан Рангелов

Национална Априловска гимназия в Габрово беше удостоена с грамота и статуетка „Млад будител“ на специална церемония от директора на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова.

ОУ „Неофит Рилски“ в Габрово с награда „ПроКултура“

Директорът на ОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева получава наградата „ПроКултура“ © ОУ „Неофит Рилски“

ОУ „Неофит Рилски“ Габрово получи наградата „ПроКултура“ за 2019 г. в категория „Училище“. Наградата е за целенасочена и системна работа за разширяване и подпомагане достъпа до култура на младите хора чрез създаването и функционирането на девет клуба за извънкласни дейности, свързани с изкуства и провеждането на „Ден на таланта“.

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ организира Национално онлайн състезание по информатика

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Изображение: Община Габрово

Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово организира на 11 май 2019 г. Национално онлайн състезание по информатика „Д-р Младен Манев“. Онлайн състезанието носи името на д-р Младен Манев – преподавател с дългогодишен принос в подготовката на състезатели по информатика. През годините той е автор на задачи за националните състезания, както и един от ръководителите на националните отбори, които представят България на Международната и Балканската олимпиада по информатика.

КУЛТУРА

Прасета, политическа сатира и световни звезди на Карнавал Габрово 2019

Карнавал Габрово 2019 © Радослав Първанов

Най-често срещаният образ в Карнавал Габрово 2019 беше свинята. И неслучайно – в китайската година на свинята сме. Карнавалът по традиция акцентира върху политическата сатира, а сред основните персонажи бяха Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Румен Радев и съпругата му, Корнелия Нинова, лидерите на „Обединените патриоти“. Кметът Таня Христова и хора от администрацията на Община Габрово бяха маскирани като музикални звезди. Мотото на Карнавала беше „Маски горе“.

6Fest – единственият габровски фестивал в Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Уличен фестивал 6Fest в Капана, Пловдив, 28.09.2019 © Ванеса Попова

Уличният фестивал 6Fest Габрово, създаден през 2017 г., гостува за първи път в Пловдив и творческия квартал Капана на 28 септември. 6Fest беше единственият габровски фестивал със самостоятелно издание в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата.

Гледайте клип от 6Fest в Пловдив тук:

Проект за реновиране на „Етър“-а породи обществени дискусии в Габрово

Етнографски музей на открито "Етър" Габрово © ЕМО Етър
Етнографски музей на открито „Етър“ Габрово © ЕМО Етър

Проектът “Етър” – музей за креативен културен туризъм” по европрограма, за който Община Габрово планира и заем от 3,1 млн. лв., породи обществени дискусии през декември. Бивши директори на музея на открито „Етър“ излязоха с позиция срещу проекта. Общата стойност на проекта е 9 779 150 лв. с ДДС, от които: 6679 150 лв. -безвъзмездна финансова помощ по европроект; 3 100 000 лв. – заемен ресурс.

„Етър“-а в Габрово става регионален етнографски музей

През септември стана ясно, че Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово се преобразува в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово. Постановлението е на Министерски съвет. С решението се променя статутът на музея, който да отговаря на неговата роля и значение за опазването на материалното и нематериално културно наследство на страната.

Стартира “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg

Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg

На духовния празник на Габрово 14 октомври стартира Онлайн музей на Габрово. Виртуалният музей на адрес gabrovomuseum.bg ще разказва за личностите, събитията и местата на Габрово от миналото.

Стартира инициативата „Балканджии“ за областите В. Търново, Габрово и Ловеч

Facebook група: Балканджии – сърцето на България

В края на 2018 и самото начало на 2019 г. стартира регионалната инициатива „Балканджии от сърцето на България“, която цели да обедини селищата от региона на Централна Стара планина и Предбалкана в трите области Велико Търново, Габрово, Ловеч. „Балканджии“ е общност за културата и туризма в балканджийските селища.

Всеки може да обогати общността със снимки и информация за културни събития и туристически места, като се присъедини към групата във Фейсбук тук.

Габровски камерен оркестър с Почетен знак на Община Габрово за 50-тата си годишнина

Юбилеен концерт за 50-годишнината на Габровски камерен оркестър, 4.10.2019, зала „Възраждане“ © Община Габрово

Габровски камерен оркестър бе удостоен с почетното отличие на Община Габрово – Почетен знак. Конкретният повод е 50-годишнината от създаването на оркестъра, а отличието беше връчено на юбилейния им концерт на 4 октомври 2019 г. в зала „Възраждане“.

Ренесансът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“

ДТ "Рачо Стоянов" Габрово © Габрово Daily
ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово © Габрово Daily

През 2019 г. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово показа, че не е „провинциален“ театър, а напротив – театър, който има национална значимост. Габровската трупа гостува на голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“ в София с „Жана Д’Арк“ и „Свекърва„. Прие на своята сцена столични постановки на Народния театър, „Българска армия“ и „Сфумато„. Габровският театър участва в XIV-то издание на Световното сценографско квадриенале в Прага, където представи сценографията на спектаклите на режисьора Петринел Гочев „Ромео и Жулиета“ със сценограф Юлияна Войкова-Найман и „Жана д’Арк” със сценограф Рин Ямамура. Освен новите постановки все по-често габровският театър кани на съпътстващи събития.

185 000 долара за паметника на Бузлуджа от американска фондация

Паметникът на Бузлуджа © Darmon Richter, buzludzha-monument.com

Безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“ печели проектът „Паметникът Бузлуджа“ за изготвяне на план за неговата консервация. Паметникът на Бузлуджа се нареди сред 10-те сгради, избрани от „Getty“ за 2019 г. по програмата „Keeping it modern“.  От 2014 г. до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Световноизвестният художник Николай Панайотов откри изложба в Габрово

Николай Панайотов в подготовка на изложбата „Обезглавявания“ © Дом на хумора и сатирата

Световноизвестният българо-френски художник Николай Панайотов откри самостоятелната си изложба „Обезглавявания“ в Дом на хумора и сатирата на 11 октомври.

За първи път в Габрово: изложба за незрящите в ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово откри изложба, специално за хората с частично или напълно нарушено зрение. За първи път в Габрово, чрез тактилни карти и аудиоописания те се докоснаха до творби на изявени български художници като Христо Цокев, Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Георги Василев, Митьо Солаков, Вежди Рашидов и икона на Симеон Коюв, част от представителната експозиция на галерията.

Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Габрово

Паметник на Панчо Владигеров в Габрово © Община Габрово

През последните години монументът бе забравен и стана обект на вандалски посегателства. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“( в подножието на стълбите към парк „Баждар“) в присъствието на културни дейци и граждани.

Правителството даде 30 000 лв. за възстановяването на църквата в Кметовци

Храм „Свето Сретение Господне”, село Кметовци. Източник: Община Габрово

През май Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет осигури 30 000 лв. за възстановителни работи на храм „Свето Сретение Господне” в габровското село Кметовци. Църквата е на 136 години.

СПОРТ

100 години габровски футбол

100 години футбол в Габрово

На 21 септември 2019 г. на стадион „Христо Ботев“ беше отбелязана 100-годишнината на футбола в Габрово. Това се случва точно сто години след първия футболен мач в нашия град между отборите на Габрово и Горна Оряховица.

За първи път в Габрово се проведе детски футболен турнир в памет на Иван Вуцов

Първо издание на детски футболен турнир „Иван Вуцов“ в Спортна зала „Орловец“ Габрово © Община Габрово

През декември се проведе първото издание на детски футболен турнир в памет на Иван Вуцов. Участваха 10 отбора от водещи футболни школи в страната. На турнира присъстваха сестрата на Иван Вуцов – Венета Мошкова, синът му Велислав и внуците му Иван и Светослав.

Габровци посрещнаха на крака Христо Стоичков

Христо Стоичков в Спортна зала „Орловец“ Габрово © sport-gabrovo.com

Повече от четири часа продължи срещата с футболната легенда Христо Стоичков в Габрово на 17 декември. Близо 2000 души посрещнаха на крака Стоичков в Спортна зала „Орловец“. Стоичков връчи лично грамоти на близо 80 изявени млади шампиони от спортните клубове в Габрово, медалисти от международни и държавни първенства през 2019 г.

Хандбален клуб „Бъки“ на 20 години и отново шампион

Отборът на ХК „Бъки“ до 14 години с шампионска титла © Община Габрово

Хандбален клуб „Бъки“ Габрово завоюва четири шампионски титли – при женския тим, девойките до 14, 16 и до 19 години. Тази година хандбален клуб „Бъки“ отбеляза 20 години от своето създаване. През декември повече от 70 деца от ХК „Бъки“ се включиха в коледна благотворителна акция.

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ грабна шампионската титла на България по баскетбол

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ спечели шампионската титла на България от Ученически игри 2019 © sport-gabrovo.com

Отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ спечели шампионската титла на България от Ученически игри 2019 по баскетбол при девойките 8-10 клас. Габровските ученички постигнаха шест поредни победи на финалите в Сливен и се окичиха със златните медали, като повториха успеха на Национална Априловска гимназия от 2011 г.

Национална Априловска гимназия – шампион на България по хандбал в Ученически игри 2019

Отбор по хандбал на Национална Априловска гимназия © sport-gabrovo.com

Отборът на Национална Априловска гимназия стана шампион на България по хандбал в Ученически игри 2019 при девойките 11-12 клас. Отборът постигна четири категорични победи на финалния турнир, който се проведе в рамките на три дни в Габрово.

ИНФРАСТРУКТУРА

АПИ обяви обществена поръчка за изграждането на тунел под Шипка

Паметникът на свободата на Шипка © Габрово Daily
Паметникът на свободата на Шипка © Габрово Daily

През октомври Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за избор на изпълнител на тунел под Шипка. Стойността на обществената поръчка е 267 225 010 лв. без ДДС. Срокът за строителство е близо три години и половина. Предвижда се изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път Габрово – Казанлък.

Сградата на ДКЦ І на Шиваров мост е обновена

Първа база на “Диагностично–консултативен център І – Габрово” ЕООД е обновена © Община Габрово

През август първа база на “Диагностично–консултативен център І – Габрово” ЕООД, или както габровци я знаят – поликлиниката на Шиваров мост, беше обновена със средства в размер на 1 064 665 лева.

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ вече е с обновено отделение по нервни болести

Откриване на обновеното отделение по нервни болести в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово, 19.11.2019 © Община Габрово

През ноември беше открито обновеното отделение по нервни болести в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово. Това се случи в присъствието на здравния министър Кирил Ананиев. Ремонтът беше на стойност 250 000 лв., а средствата – осигурени от Министерство на здравеопазването. Цялостното обзавеждане на отделението бе осигурено от дарители, сред които са местни фирми, ОЛВ Клиник Белгия и Община Габрово.

Правителството одобри създаването на нова болница в Габрово

През август правителството одобри създаването на нова болница в Габрово – МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД.

Община Габрово ще ремонтира язовир „Синкевица“ с евросредства

През февруари Община Габрово обяви, че ще ремонтира язовир „Синкевица“ и съоръженията към него с 350 611,66 лв. Средствата ще бъдат предоставени по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г.

Габрово с първа площадка за свободно разхождане на домашни кучета

Нова площадка за свободно разхождане на домашни любимци в Габрово © Община Габрово

През ноември беше открита първата площадка за свободно разхождане на домашни кучета в Габрово. Теренът е с обща площ от 730 кв. м. и има две отделни зони – за дребни породи и за едри породи.

ОБЩЕСТВЕНОТО НЕДОВОЛСТВО

Мащабни протести в Габрово след нападение над продавач в габровски магазин

Кадър от камерите в магазин "2+2" на ул. "Николаевска" в Габрово, момент от побоя над продавач, 7.04.2019
Кадър от камерите в магазин „2+2“ на ул. „Николаевска“ в Габрово, момент от побоя над продавач, 7.04.2019

На 7 април трима души нападнаха и нанесоха побой над продавач в магазин на ул. „Николаевска“ в Габрово. Това доведе до няколкодневни мащабни протести в Габрово, а в града за потушаване на напрежението пристигнаха жандармерията и лично вицепремиерът Томислав Дончев. Началникът на ОД МВР Габрово Борислав Бончев подаде оставка. Стигна се до извънредно заседание на Министерски съвет.

На 27 ноември 2019 г. състав на Районен съд Габрово откри съдебното следствие срещу нападателите. Те са обвинени в причиняване на леки телесни повреди на длъжностно лице след нанесен побой, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Трима пребиха продавач в Габрово, полицията води досъдебно производство за хулиганство

Реакция от Районна прокуратура Габрово: Прокуратурата повдигна обвинения на тримата биячи от магазина в Габрово

Какво казаха лично собственикът на магазина и пребитият продавач пред камера: Собственикът на магазина и битият продавач говорят за побоя в Габрово (ВИДЕО и ОБЗОР)

Какви мерки трябва да предприеме МВР съгласно заповедта на кмета: Таня Христова: МВР с постоянно присъствие край магазини и заведения след 22 часа

Таня Христова и Томислав Дончев пред протестиращите на площад "Възраждане" в Габрово, 11.04.2019 © Радослав Първанов
Таня Христова и Томислав Дончев пред протестиращите на площад „Възраждане“ в Габрово, 11.04.2019 © Радослав Първанов

Каква е позицията на кмета на Габрово за побоя: Т. Христова към прокуратурата: Да не позволи чувството за безнаказаност да битува в Габрово

Нова заповед от Община Габрово: Заповед: Незабавно събаряне на общински сгради с опасност от самонастаняване на хора

ОБЗОР НА ПРОТЕСТИТЕ В ГАБРОВО:

Нощта на протеста в Габрово – 10 април 2019 г. (ОБЗОР и ВИДЕО)

Втора вечер на протест в Габрово, сблъсък между граждани и силите на реда (ВИДЕО)

Ден 3 на протеста в Габрово: Жандармерията свали каски и щитове (СНИМКИ и ВИДЕО)

2000 души в Габрово излязоха на най-масовия до момента протест (СНИМКИ и ОБЗОР)

Ден 5 на протеста в Габрово, протестиращи се срещнаха с кмета Таня Христова

Протест на площад "Възраждане" в Габрово, 13 април 2019 © Радослав Първанов
Протест на площад „Възраждане“ в Габрово, 13 април 2019 © Радослав Първанов

Жители на квартал „Радецки“ се оплакаха от проблеми при строежа на обхода на Габрово

Кадър от видеорепортаж на Нова телевизия с жители на квартал „Радецки“ в Габрово
Кадър от видеорепортаж на Нова телевизия с жители на квартал „Радецки“ в Габрово

През февруари жители на квартал „Радецки“ в Габрово се оплакаха от проблеми в следствие от строителството на обходния път на града. Сред основните проблеми според местните са наводненията и разрушената инфраструктура на квартала.

Жители на Габрово срещу строителството на мост от обхода над къщите им

Видеорепортаж на Нова тв за строителството на обходен път на Габрово. Кадър: Нова тв
Видеорепортаж на Нова тв за строителството на обходен път на Габрово. Кадър: Нова тв

В началото на февруари жителите на квартал Велчевци се обявиха срещу мост от обхода на Габрово. Виадукт от обходния път на Габрово минава над къщите на жители на квартала. По думите им в дворовете им са падали бетон, каски и чукове при строителните работи. Част от имотите на гражданите са отчуждени, но не изцяло.

КРИМИНАЛНА ХРОНИКА И ИНЦИДЕНТИ

Три къщи изгоряха в старинния Шести участък в центъра на Габрово

Пожар изгори три къщи на ул. "Опълченска" в Шести участък в Габрово, 19.01.2019 © Олег Цонев
Пожар изгори три къщи на ул. „Опълченска“ в Шести участък в Габрово, 19.01.2019 © Олег Цонев

Пожар пламна в три от най-старите къщи на ул. „Опълченска“ в квартала с възрожденски дух Шести участък в центъра на Габрово. Инцидентът се случи предиобед на 19 януари 2019 г.

Баща хвърли 5-годишния си син от виадукт край Габрово

На 3 юни около 6:30 часа сутринта в Областна дирекция на МВР – Габрово е получен сигнал, че мъж се гласи да скочи от виадукт на околовръстния път на Габрово. Животът на 31-годишния мъж е спасен след близо три часа беседи, като в последния момент са предприети действия по извеждането му от рисковата зона – външната част на парапета на виадукта над р. Янтра. Впоследствие, в района под моста, е открито тяло на дете. Първоначалната версия на мъжа е била, че детето е паднало само. След проведените оперативно-издирвателни действия и оглед на местопрестъплението, мъжът е направил самопризнания и е задържан.

Разследва се умишлено убийство на бебе в Габрово, починало след изгаряния

Окръжна прокуратура – Габрово образува досъдебно производство за умишлено убийство на бебе на една година и седем месеца в Габрово. Момиченцето е било намерено мъртво в дома на приятели на семейството – 33-годишен мъж и 27-годишна жена. Бебето било оставено при тях временно. Сигналът за обгорено бебе в тежко състояние е подаден на 16 януари 2019 г. в 20:57 ч. лично от майката. На място екип на Спешна помощ констатира само смъртта на детето.

Насилието в обществото

15-годишно момиче от Габрово нанесе побой на друго момиче в центъра на града на 10 март. В социалната мрежа Facebook се появи видеозапис от инцидента. Побоят на ученичка провокира и среща за превенцията на рисковото поведение, в която участваха областният и заместник-областният управител, кметът на Община Габрово, директорът на ОД на МВР – Габрово, началникът на РУО – Габрово и всички директори на училища от Габрово.

На 16 април в РУ Габрово е получен сигнал от майката на 11-годишен ученик в местно училище, че учител е проявил към него изключително грубо отношение. Полиция, прокуратура, РУО проверяват случая.

През годината имаше случаи и на насилие от мъже над жени. На 7 април 2019 г., около 19:30 часа, в заведение в централната част на Габрово, мъж причинил лека телесна повреда на жена от града. Този инцидент е от същия ден, в който няколко часа по-късно трима души нападнаха и биха продавач в магазин на ул. „Николаевска“ в Габрово. На 21 ноември 48-годишен мъж от Габрово е задържан за нанесен побой над 30-годишна жена от Габрово.

Иманяри посегнаха на църквата в село Боженци

Неизвестен разкопал и повредил стълбите пред входа на църквата „Свети Пророк Илия“ в габровското село Боженци. Вандалският акт, най-вероятно от иманяри, е бил извършен в периода 20-26 януари 2019 г.

Прокуратурата с досъдебно производство за фалшиви ТЕЛК решения в Габрово

Районна прокуратура Габрово образува през януари досъдебно производство по разследване за фалшиви ТЕЛК решения в Габрово. Разследват се неколкократни противозаконни деяния в периода от края на 2017 до септември 2018 г.

КАКВО ОЩЕ ПРЕЗ ГОДИНАТА

Габровско и Севлиевско са в санитарна зона с мерки срещу чумата по свинете

Свине. Снимката е илюстративна. Pixabay

През август проблемът с африканската чума достигна и до област Габрово. Габрово и Севлиево попаднаха в 20-километрова санитарна зона около ферма в Севлиевско, в рамките на която не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Така се стигна и до умъртвяване на домашните прасета в тази зона.

Габровец спечели джакпот от 4,2 млн. лв. в Тото 2 – 6 от 49

Спорт тото

Фиш, пуснат в град Габрово, спечели джакпота в 87-ия тираж на тираж на играта „Тото 2 – 6 от 49“ на 31 октомври. Джакпотът е в размер на 4 283 951 лева.

Материалът Габровските събития на 2019 г. (ОБЗОР на Габрово Daily) е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!