BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гневни родители в Търговище отказват да пуснат децата на училище и обвиняват властите в неадекватни мерки срещу Covid 19


Второ СУ, известно като втора гимназия
Снимка: Интернет сайта на училището

Огромно недоволство и обществено напрежение обхванаха Търговище през последните дни заради разпространението на Covid 19 и неадекватните, според много граждани, мерки на властите за ограничаване на заразата.  Гневни са най-вече родителите, които настояват всички училища в общината поне за две седмици да минат на онлайн обучение.     

На 15 октомври заболеваемостта в област Търговище надхвърли 120 случаи на 10 хил. души и регионът попадна в т.нар. „червена зона“. Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова да се ограничи пътуването до региона, а кметът на Търговище Дарин Димитров издаде заповед за спиране на посещенията в пенсионерските клубове и апелира гражданите да ограничат контактите си за период от поне 10 дни, да не се посещават увеселителни заведения и мероприятия на закрито.

Първоначално в сряда беше обявено, че общинските училища преминават към онлайн обучение, но късно вечерта тази заповед беше отменена. За два дни – четвъртък и петък, бяха затворени само двете гимназии, които бяха подложени на пълна дезинфекция заради големия брой заболели ученици и преподаватели.

В понеделник всички ученици трябва да са присъствено в клас, но родителите масово се готвят да бойкотират учебния процес, тъй като през последните дни броят на новите случаи на Covid 19 продължи да расте. В социалните мрежи жители на Търговище критикуват централната власт, Областната управа, РЗИ и РУО, че не отчитат сериозността на положението и не предприемат адекватни мерки срещу заразата. Обстановката в града стана особено тежка след смъртта на учителка с Covid 19.

Във Фейсбук все повече родители обявяват, че няма да пуснат децата си на училище в понеделник. Вече има и официални изявления на обществени съвети от различни училища, които призовават да се спре присъственото обучение.  Родителското настоятелство в Първо СУ „Свети Седмочисленици“ излезе с официално становище до директора Севдалина Зафирова, в което настоява учебните занятия за две седмици да се провеждат дистанционно в електронна среда.  „С оглед опазване здравето и живота на ученици, учители, непедагогически персонал, както и на семействата им, смятаме че това е задължителна мярка“, пише настоятелството. Родители твърдят в социалните мрежи, че над 14 % от преподавателите не могат да се явят в понеделник, защото или са диагностицирани с коронавирус, или са с подобни симптоми. От справка в сайта на училището става ясно, че вече две паралелки са под карантина, а от понеделник ще има още два класа под карантина.

„Какво и колко още трябва да се увеличи тази бройка, за да ви стане ясно, че нещата не са розови. Отделен е и проблема с недостига на места в болницата. Не мога да не споделя и загубата на един прекрасен и доказал се учител”, пише във Фейсбук  Даниела Иванова.

В другото голямо училище – Второ СУ, настроенията не са по-различни. Родителите се възмущават от липсата на адекватност в решенията на властите. „Мисля, че след като тези, които трябва да вземат мерки, реагират изключително неадекватно и бездействат, родителите трябва да реагираме и да, това е разумното решение в момента”, пише в социалните мрежи Лили Василева, родител на ученик в училището.

От учебните заведения обясняват, че  онлайн обучението е възможно за всички ученици и става с подаване на заявление и декларация. Ако искането е поради заболяване на ученика, се прилага медицински документ за това. Ако е поради опасност за друг член от семейството, се прилага медицински документ за него.  Родителите, които не желаят децата им да са присъствено на училище в понеделник, могат да поискат освобождаване по семейни причини с мейл до училището. В този случай ученикът може да се включва във виртуалната класна стая, която ще бъде отворена през всички часове, уверява директорът на първа гимназия Севдалина Зафирова.

Родителите обаче настояват властите да вземат решение за всички учебни заведения в града. Днес в Търговище се очаква посещението на здравния министър Костадин Ангелов и гражданите се надяват темата да бъде обсъдена с него.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!