BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Делото срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина влиза в съда

Прокуратурата иззе 427 хил. лв. от
главния секретар на ДАБЧ през ноември 2018 г.
Снимка: пресцентър прокуратура

Специализираната прокуратура предаде на съд бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още трима души, обвинени за участие в група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Сред обвинените е и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов, съобщиха от специализираната прокуратура.

Според обвинителния акт, внесен в съда, от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г. като длъжностно лице Харалампиев е ръководил престъпната структура като лично е искал и получавал подкупи за издаване на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно – в рамките на един работен ден, без законово основание.

Харалампиев е притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им, твърди прокуратурата.

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, Красимир Томов е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.

Според държавното обвинение, той е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева в банков сейф, като парите не били декларирани. Същевременно той е знаел, че сумата е придобита от тежки умишлени престъпления, извършени от престъпната група.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси – злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство, посочват от прокуратурата.

Другите двама обвиняеми по делото ще отговарят за участие в престъпната група. Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население, твърди обвинението.

Според информацията, разпространена от прокуратурата, са доказани случаи, в които Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!